Principală  —  IMPORTANTE   —   Doi judecători de la CSJ…

Doi judecători de la CSJ s-au răzgândit și și-au retras cererile de demisie

După ce au depus cereri de demisie din sistem, iar aceste cereri au fost acceptate de Consiliul Superior au Magistraturii (CSM) și au fost înaintate Parlamentului pentru aprobare, doi magistrați de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) s-au răzgândit.

Deputata Raisa Apolschi a prezentat în plenul Parlamentului un proiect de hotărâre privind eliberarea din funcția a cinci judecători la CSJ, iar la un moment dat a precizat că după examinarea proiectului, CSM a solicitat retragerea cererilor de demisie a judecătorilor Valeriu Doagă și Tatiana Vieru.

Deputatul Grigore Cobzac a solicitat ca judecătorii să vină în plenul Parlamentului nu doar atunci când sunt numiți în funcție, dar și atunci când își dau demisia, astfel încât deputații să le poată adresa întrebări. Propunerea nu a fost susținută însă de majoritatea deputaților.

Vicepreședinta Curții Supreme de Justiție (CSJ) și președinta Colegiului civil, comercial și de conștiincios administrativ, Tatiana Vieru, și-a dat demisia din sistemul judecătoresc după circa 36 de ani de activitate, iar ulterior și-a retras-o

Vieru activează în CSJ din 2003 și are 64 de ani. Aceasta și-a început activitatea în justiție în 1971, în calitate de grefier la Judecătoria Soroca. În 1982 a fost aleasă judecătoare la Judecătoria Botanica, în 1996 a fost promovată la Curtea de Apel a R. Moldova, iar din 2003, la CSJ.

Magistrata a ridicat în 2017 un salariu de 375 mii de lei, dar și o pensie de 162 de mii de lei. Magistrata mai declară două apartamente, dintre care unul l-a primit drept moștenire, iar altul, l-a cumpărat în 1996.

Tatiana Vieru a făcut parte din completul de judecată care a respins cererea lui Andrei Năstase privind recuzarea magistraților CSJ pe masa cărora a ajuns dosarul alegerilor locale noi. Magistrata a făcut parte și din completul de judecată care a declarat ilegală decizia fostei judecătoare Domnica Manole de la Curtea de Apel Chișinău prin care se autoriza organizarea unui referendum.

Foto: magistrat.md

Valeriu Doagă a fost numit în 2016 pentru exercitarea interimatului funcţiei de vicepreședinte al CSJ și președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ până la suplinirea funcției vacante. Acesta activează în cadrul instanței supreme încă din 2006.

Numele lui Valeriu Doagă este legat de dosare pierdute de R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), dar şi de cazul „La Izvor”, când insulele din acest parc au trecut din proprietate municipală în proprietatea firmei Finpar Invest, administrată de Ghenadie Sajin, cunoscut ca fiind un apropiat al lui Vlad Plahotniuc.

Magistratul declară un salariu de 336 de mii de lei în 2017 și o pensie de 162 de mii de lei. Potrivit declarației de avere, Doagă deține o casă de locuit pe care a dobândit-o în 2001, dar și automobil de model Audi A6.

Mai mulți judecători au depus cereri de demisie din funcție. Ar putea urma şi alte plecări, inclusiv din rândul angajaţilor instanţelor, care susţin că, după reforma salarială, au fost informaţi că vor primi mai puţini bani. Temerea acestora este însă negată de reprezentanţii Ministerului Finanţelor, care susţin că nu vor exista bugetari care să primească în 2019 mai puţini bani decât în acest an, 2018.