Actualitate

Ultimele pregătiri pentru vizualizarea eclipsei de soare

După ce au elaborat un soft pentru captarea online a imaginilor şi transmiterea lor prin Internet, studenţii au instalat şi camere de supraveghere, construite de ei, care vor înregistra fenomenul. Toate imaginile vor fi disponibile pe site-ul universităţii.

Cupola funcţionează, telescopul este pregătit, rămâne doar să fie montate camerele de supraveghere şi verificate ultimele detalii pentru ca eclipsa de soare să poată fi observată şi din Republica Moldova.

"Pentru evenimentul de mâine am pregătit mai multe momente. În special e site-ul live care va transmite în direct de pe telescopul nostru în caz că vremea ne va permite. Am realizat şi partea de videocamere, fotocamere care ne permite să scoatem de pe telescoapele din acest observator informaţia", a spus studentul de la Universitatea Tehnică, Sergiu Candraman.

În ţara noastră luna va acoperi soarele în proporţie de 65 la sută.

"Ar fi bine ca oamenii, mai ales cei tineri, să nu folosească binoclu direct ca să privească la soare, mai bine cu sticlă afumată pentru că lumina concentrată obiectiv cade în ochi şi evident rămâi orb pe viaţă", a spus profesorul UTM, Ion Nacu.

Şi locuitorii Capitalei s-au pregătit pentru evenimentul astronomic:

"Am luat o oglindă şi am vopsit-o neagră".

"Suntem în legătură cu universul şi universul ne transmite semnale, iar noi trebuie să le putem utiliza în folosul nostru".

"Am citit informaţii pe Internet, pe reţelele de socializare. Nu mă influenţează nicidecum. Au existat mai multe discuţii despre sfârşitul lumii, dar totul este bine".

Meteorologii nu au însă veşti bune pentru cei nerăbdători să urmărească acest fenomen astronomic.

"Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă cu regret că tot teritoriul Republicii Moldova se va afla sub influenţa unei mase de aer umede, ciclonale, care va avea o contribuţie în ecranarea sau în diminuarea posibilităţilor de vizualizare a eclipsei", a declarat directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Anatolie Puțuntică.

Luna va acoperi soarele începând cu ora 10:55. Eclipsa va dura până la ora 13:11.

Sursa: Publika.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *