Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CEC va procura 2300 de…

CEC va procura 2300 de camere video pentru a înregistra procesul de vot la alegerile parlamentare

În toate secțiile de votare vor apărea camere de înregistrare video a procesului electoral. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat caracteristicile tehnice pentru sistemul de înregistrare video care va fi implementat la viitoarele alegeri parlamentare din 24 februarie 2019.

Potrivit președintei CEC, Alina Rusu, camerele de înregistrare vor funcționa în regim offline, și vor înregistrat ce se întâmplă cu urna de vot. Totodată, camerele vor fi utilizate în timpul numărării și totalizării votului. În total urmează a fi procurate 2300 de camere video. Grupul de achiziții al Comisiei urmează să demareze procedura de achiziții pentru procurarea acestor camere, pentru care vor fi alocate circa 12 milioane de lei.

Potrivit CEC, instalarea camerelor de înregistrare video va îmbunătăți securitatea și corectitudinea procesului de votare și va crește gradul de transparență a operațiunilor electorale desfășurate în ziua alegerilor.

De cealaltă parte, Asociația Promo-LEX susține că camerele video nu vor fi în măsură să prevină și să constate, într-o manieră ce ar justifica utilizarea lor, majoritatea tipurilor de incidente din ziua alegerii în cadrul secțiilor de votare.

Totodată, potrivit Rapoartelor de monitorizare Promo-LEX, cea mai mare parte a încălcărilor ce afectează calitatea procesului electoral au loc în Republica Moldova, nu atât în ziua alegerilor, cât în timpul desfășurării campaniei electorale, dar și la etapa preelectorală.

În acest context, Asociația Promo-LEX consideră că decizia CEC de a iniția procesul de dotare a secțiilor de votare la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 cu camere de înregistrare video este una pripită și neplanificată, contrară principiului transparenței procesului decizional.

La 7 noiembrie curent, membrii CEC au participat la o întâlnire cu premierul Pavel Filip, care a propus examinarea posibilității de a instala camere de luat vederi în secțiile de vot.