Haine și prune moldovenești certificate internațional, procurate de europeni. Cum suportul USAID include economia Moldovei în circuitul mondial

collage

În săptămâna Globală a Antreprenorialului (Global Entrepreneurship Week – GEW), marcată în 160 de state, USAID Moldova celebrează inițiativele autohtone pe care a reușit să le integreze în ecosistemul antreprenorial global.

Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională USAID și Guvernul Suediei, susține creșterea competitivității în domeniul industriei ușoare. Prin urmare, ultimii ani, această industrie a înregistrat o creștere constantă a cererii pentru produsele moldovenești atât pe plan intern, cât și pe plan internațional.

  • 5 % din PIB în anul 2017 aparține industriei ușoare
  • 17 la sută din exporturi cu valoarea de 401 milioane de dolari
  • 70 de branduri locale reunite sub umbrela brandului național DININIMA
  • 27800 de locuri de muncă, dintre care 90 la sută sunt ocupate de către femei

5R9A8336    Pe parcursul a peste un deceniu de asistență a partenerilor strategici, ponderea serviciilor cu valoarea adăugată scăzută – servicii de croit-cusut, a scăzut de la 95% până la mai puțin de 80% în favoarea fabricării articolelor cu valoare adăugată înaltă sub marcă privată sau marcă proprie.

De-a lungul anilor, mai mult de 70 de branduri locale au apărut sau au fost modernizate pentru a se conforma tendințelor occidentale. Platforma DININIMĂ reunește talentul creator al designerilor moldoveni și a reușit să schimbe atitudinea consumatorilor pe piața locală.

5R9A8491

385A0267

385A0340

Compania „Maicom” este parte a acestui succes. Totul a început de la o afacere mică, în care soții Angela și Victor Maican produceau maiouri, tricouri și pijamale, după care au adăugat articole de vestimentație pentru sport și agrement. Astăzi, fabrica de confecții angajează peste 150 persoane, dintre care cca. 90% femei. „Maicom” este membră a Asociației Patronale din Industria Ușoară (APIUS) și face parte din platforma producătorilor locali DININIMĂ, cu o rețea de distribuție locală formată din 50 de magazine. Recent a început să exporte și în UE (România).

„Cred ca cel mai important pentru un antreprenor este să găsească susținere pe tot ciclul afacerii. De exemplu noi, acum 9 ani, am pornit de la un mic atelier, iar termenii de merchandising, rebranding, tehnologii ce asigură productivitate înaltă erau absolut noi. Proiectul de Competitivitate ne-a oferit susținere anume unde aveam nevoie, prin acces la informație, mentorat, know-how și inclusiv grant pentru echipament.  Acum exportăm produsele noastre în Uniunea Europeană, România”, spune Victor Maican, director „Maicom”.

1043x526_event

Toate acestea au fost posibile cu ajutorul asistenței oferite de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Suedia pentru compania „Maicom”.

Prune moldovenești certificate internațional, procurate de europeni

Un alt proiect susținut de USAID, Agricultura Performantă în Moldova (APM) își propune în perioada 2016-2021 să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol pentru a impulsiona creșterea economică și schimbările în localitățile rurale, sporind bunăstarea locuitorilor acestei țări. Suportul poporului american are ca obiectiv să transforme sectorul agricol într-un catalizator de creştere economică şi de dezvoltare.IMG_2604

„Ionex Trans” SRL este o companie de familie, situată în satul Costești, Ialoveni. Compania a fost lansată în 2001 de către Gheorghe Ionaș, iar ulterior, fiul său, Ion, a preluat conducerea. Aceasta produce prune, cireșe și struguri de masă. Principala piață de desfacere a companiei „Ionex Trans” până în prezent a fost piața de est. Odată cu certificarea internațională GlobalG.A.P., compania a început să exporte prune către România, Polonia și Germania.

„De când a fost înființată compania, noi am fost orientați spre piețele CSI. Anul acesta, cu susținerea proiectului APM, am reușit să implementez standardele de siguranță și calitate GlobalG.A.P. și GRASP, ce vizează atestarea standardelor de muncă, adică certifică responsabilitatea angajatorului față de angajați. Datorită acestor certificări, În anul curent, marea parte a prunelor au fost exportate în UE, și două camioane de prune au fost exportate în Rusia”, spune Ion Ionaș, director „Ionex Trans”.

Este de menționat faptul că produsele agricole constituie 64% din exporturile Republicii Moldova, cu o pondere de 20% în produsul intern brut. Anul acesta au fost exportate circa 10.000 de tone de fructe certificate GlobalG.A.P. cu o valoare de 6 milioane de dolari. De asemenea, exportul către piețele Uniunii Europene a produselor agricole în anul curent a crescut cu 251%. APM ajută producătorii agricoli să-și sporească siguranța și calitatea produselor, să adopte soiuri noi, să asigure fiabilitatea livrărilor şi siguranţa alimentară.

Proiectele finanțate de către USAID în Moldova  sporesc  competitivitatea în domeniile cele mai importante ale economiei naționale, ameliorează mediul de afaceri şi creşterea economică. USAID  participă activ la implementarea  proiectelor de dezvoltare durabilă a țării noastre, accentul fiind pus pe programele care au un impact direct asupra vieții cetățenilor.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente