Activitatea unei grupări paramilitare, destructurată de SIS. Membrii grupării aveau conexiuni directe cu entitățile din estul Ucrainei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Activitatea unei formațiuni paramilitare ilegale, care acționa sub paravanul așa-numitor jocuri de tip militar-tactic a fost destructurată de Serviciul de Informații și Securitate de comun cu Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Principal. Descinderile au avut loc concomitent în 13 locații din raza municipiului Chișinău și s-a soldat cu ridicarea unui șir de arme și muniții. Pe cazul dat au fost inițiate două cauze penale.

Potrivit SIS, gruparea a fost monitorizată de peste un an de zile de către Centrul Antiterorist al SIS, fiind stabilite conexiuni directe ale membrilor grupării cu mercenari și entități paramilitare din regiunea de Est a Ucrainei.

În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate diferite tipuri de arme, componente de arme de luptă, echipamente militare, focoase și aruncătoare de grenade, inclusiv 8 grenade de tip F1; 260 de cartușe calibrul 5.45 mm; 39 de cartușe de calibrul 9 mm; 5 cartușe de calibrul 7.62 mm. La fel, a fost ridicat și un obiect explozibil, ce a fost confecționat artizanal de către unul dintre membrii grupării, inițiat în domeniul diversionist.

De menționat că, la sfârșitul lunii martie a anului curent, în cadrul unor acțiuni procesual-penale au fost depistate și ridicate circa 200 de muniții de luptă de calibrul 9 mm într-un ascunziș improvizat pe teritoriul unui poligon aflat la periferia municipiului Chișinău.

Investigațiile au relevat faptul că gruparea activa conform unei structuri și ierarhii militare bine organizate, cu o pregătire ideologică temeinică și capacități de luptă în condiții reale. La domiciliile acestora au fost identificate și ridicate drapele, panglici, ecusoane, insigne militare, precum și blazoane utilizate de către mercenarii din Ucraina. De asemenea, la unii membri au fost găsite dispozitive de localizare în timp real de tip GPS Traker, remodelate artizanal.

Acțiunile ilegale ale membrilor formațiunii paramilitare, care își dezvoltau deprinderile de studiu al obiectivelor militare și de infrastructură critică, și al minelor cu tunele subterane diversificate, au fost documentate prin prisma „organizării unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea” și „purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea, repararea sau comercializarea ilegală a armelor și munițiilor, sustragerea lor”, prevăzute de Codul Penal, fiind inițiate două cauze penale.

Serviciul de Informații și Securitate de comun cu Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Principal continuă investigațiile, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor de importanță pentru cauza penală și atragerii la răspundere penală a membrilor grupării paramilitare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...