01:15:18 29.03.2024
Stiri

Depozitele militare de la Cobasna NU au mai fost inspectate internațional de 18 ani

Politică 14.11.2018 10:19 Vizualizări2917 Autor: Ziarul National
Depozitele militare de la Cobasna NU au mai fost inspectate internațional de 18 ani


Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și R. Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20 000 de tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din Ucraina, potrivit unui comunicat emis de minister.

„Depozitul de muniții din satul Cobasna, din Transnistria necontrolată, reprezintă o amenințare atât pentru Moldova, cât și pentru Ucraina, deoarece așezarea este la granița dintre Ucraina și Moldova, iar prezența armatei ruse sporește tensiunea și pericolul. Știm că în depozitele strategice din Cobasna sunt aproximativ 20 000 de tone de muniție pentru diverse arme: de la arme de calibru mic la sisteme multiple de rachete”, a spus Cernîș, citat de Pagina de Rusia.

Acest obiect potențial periculos situat la granița cu Ucraina a fost nesupravegheat de observatorii internaționali încă din anul 2000, a afirmat ministrul. Care este situația actuală în depozite nu se stie, a adăugat el.

CITIȚI și Interviu EXCLUSIV: „Armata transnistreană poate liber să AJUNGĂ, timp de 24 de ore, la Prut”

„Este imprtant să avem raspunsuri la următoarele întrebări: se efectuează monitorizarea măsurilor de siguranță, se efectuează inventarul (pentru a înțelege dacă muniția a fost folosită și unde a fost folosită). Aceste informații sunt necesare tuturor părților care sunt obligate să sprijine procesul de negociere și soluționarea pașnică a conflictului, inclusiv din estul Ucrainei”, a mai spus ministrul ucrainean.

În conformitate cu Acordul privind principiile de reglementare pașnică a conflictului armat de pe Nistru, semnat în 1992 la Moscova, în zona de securitate (circa 200 km de-a lungul râului Nistru) au fost desfasurate posturi ale forțelor de menținere a păcii din Rusia, Moldova și Transnistria.

Pe teritoriul regiunii transnistrene se află peste 1 500 de soldați din Rusia.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declarație prin care cere retragerea trupelor ruse din Transnistria, cerere susținută și de ONU.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md