Linkuri accesibilitate

Human Rights Watch cere Moldovei să nu-l extrădeze pe activistul tadjik Sobir Valiev


Sobir Valiev
Sobir Valiev

Curtea de Apel Chişinău urmează să decidă dacă menţine sau nu hotărârea de arest preventiv

Organizația internațională pentru drepturile omului Human Rights Watch a dat publicității un apel în care îndeamnă conducerea Moldovei să nu-l extrădeze în Tadjikistan pe „activistul pașnic” pentru democrație Sobir Valiev, acuzat în țara sa de extremism. Valiev, de 27 de ani, a fost arestat la 11 august la cererea autorităților tadjice la aeroportul din Chișinău înainte de a se îmbarca într-un avion cu destinația Istanbul și se află în arest preventiv. Detalii în relatarea Allei Ceapai.

Opozantul tadjic Sobir Valiev se află de 5 zile în arest preventiv. Curtea de Apel Chişinău urmează să decidă, joi, dacă menţine sau anulează hotărârea instanţei inferioare privind măsura de arest preventiv. Avocaţii lui Valiev susţin că acesta trebuie repus în libertate şi că instanțele moldovene trebuie să respingă cererea de extrădarea. Procuratura care a solicitat aplicarea măsurii preventive de arest deocamdată nu a recepţionat un demers oficial din partea autorităților din Tadjikistan privind extrădarea lui Sobir Valiev. Asta ne-a spus procurorul de la secţia asistenţă juridică internațională şi integrare europeană a Procuraturii Generale, Irina Gratii:

„Încă nu a parvenit o cerere oficială privind extrădarea.”

Organizația internațională pentru drepturile omului Human Rights Watch a publicat, luni, un apel în care se menţionează că autorităţile din Republica Moldova ar trebui să asigure că activistul de opoziție tadjic Sobir Valiev nu va fi extrădat sau întors pe alte căi în Tadjikistan, unde s-ar putea confrunta cu tortură sau maltratare. Iată ce a declarat pentru Europa Liberă directorul diviziei pentru Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch, Hugh Williamson:

„Motivul pentru care îi cerem Moldovei să nu-l extrădeze pe Valiev este că sunt dovezi limpezi privind riscul ca el să se confrunte cu riscul torturii sau al maltratării odată ce a fi întors Tadjikistanului. Credem că e răspunderea Moldovei să-şi respecte angajamentele internaționale privind drepturile omului înapoi în Tadjikistan.”

Ca parte a Convenției împotriva Torturii și a Convenției Europene a Drepturilor Omului (ECHR), Moldova este obligată să asigure că nici o persoană aflată în detenția sa nu este trimisă forțat într-un loc unde riscă să fie supusă persecuției, torturii sau altei violări grave a drepturilor omului. Moldova are de asemenea angajamente privind protecția drepturilor omului și a domniei legii și în contextul procesului Parteneriatului Estic cu Uniunea Europeană se mai notează în apelul Human Rights Watch.

Şi la Chişinău cazul lui Sobir Valiev a trezit îngrijorarea mai multor activişti şi organizaţii pentru drepturile omului. Mai mulţi jurişti independenţi s-au arătat dispuși să ajute avocaţii numiţi din oficiu pentru a-l apără pe Sobir Valiev. A intervenit şi Biroul Național al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați. Juristul independent Veaceslav Ţurcan ne spunea săptămâna trecută că de fapt codul de procedură penală oferă posibilitatea de a interzice extrădarea unei persoane într-o ţară unde există foarte serioase probleme referitor la respectarea standardelor internaționale în domeniul apărării drepturilor omului. Numai că depinde şi de prestaţia avocaţilor care îl apără pe opozantul tadjic.

„Cunoaştem că în asemenea ţări precum e Tadjikistan, sunt probleme foarte serioase care se referă inclusiv şi la urmărirea persoanelor care sunt în opoziţie faţă de actuala conducere. În asemenea circumstanţe codul de procedură penală al RM, la fel şi aritcolul 5 din Convenţia Europeană, la care Moldova e parte, interzice categoric extrădarea într-o ţară unde e pusă în pericol viaţa lor sau nu vor avea dreptul la un proces echitabil.”

Veaceslav Ţurcan ne mai spunea că Moldova este parte şi a unor acorduri în interiorul CSI în baza cărora ar putea fi oarecum forţată să iniţieze procedura de extradare. Dacă se ajunge la extradare atunci Moldova cel mai probabil va fi candamnată la CEDO, spun experţii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG