‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSemănăturile cu grâu de toamnă se dezvoltă cu întârziere de o lună faţă de...

Semănăturile cu grâu de toamnă se dezvoltă cu întârziere de o lună faţă de termenii obişnuiţi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Din cauza lipsei precipitaţiilor şi rezervelor scăzute de umezeală productivă în stratul arabil al solului, în decursul săptămânii trecute s-au menţinut condiţii nefavorabile pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor de toamnă. Dezvoltarea semănăturilor cu grâu de toamnă în acest an are loc cu întârziere în medie de o lună faţă de termenii obişnuiţi.

Pe cea mai mare parte a semănăturilor cu grâu de toamnă, preponderent în jumătatea de nord a ţării, s-a semnalat răsărirea şi frunza a treia, izolat – înfrăţirea, la semănăturile mai târzii – încolţirea seminţelor.

Potrivit Serviciului Hidrometerologic de Stat (SHS), în decursul săptămânii trecute, pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei şi fără precipitaţii. Temperatura  maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +18ºС, în timp ce minima a scăzut până la -5ºС.

La situaţia din 8 noiembrie rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu culturi de toamnă în fond nu au depăşit 2-7 mm (10-30% din normă), sau ele au lipsit. Doar izolat, preponderent în jumătatea de nord a ţării, acestea au constitui 10-18 mm (40-70% din normă). În stratul de sol cu grosimea de 1 m rezervele de umezeală productivă pe 80% din teritoriu nu au depăşit  20-65 mm (15-55% din normă), izolat  (20% din teritoriu) – 80-125 mm (75-110% din normă).

La culturile pomicole şi viţa de vie a continuat căderea frunzelor. Condiţiile meteorologice au fost în fond satisfăcătoare pentru maturizarea lemnului la plantaţiile multianuale şi viţa de vie.

Potrivit sinopticienilor, începând de mâine sunt prognozate averse slabe pe întreg teritoriul țării, iar în regiunile din nord va cădea lapoviță.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›