Principală  —  IMPORTANTE   —   Demisiile în sistemul judecătoresc continuă.…

Demisiile în sistemul judecătoresc continuă. Cine sunt cei cinci judecători care au demisionat astăzi

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au acceptat astăzi, 13 noiembrie, cererile de demisie a cinci judecători, dintre care doi sunt de la Curtea de Apel Chișinău. Acum o săptămână, alți șapte judecători au demisionat. Potrivit președintelui CSM, Victor Micu, la baza demisiilor unor judecători ar sta proiectul sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, care prevede micșorarea salariilor pentru judecători, lucru infirmat de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, care susține că niciun bugetar nu va avea un salariu mai mic decât în prezent, în urma reformei salarizării.

Tudor Berdilă/magistrat.md

Tudor Berdilă și-a început cariera de judecător în anul 2006 la Judecătoria Cantemir. În 2009 a fost numit în funcția de președinte al Judecătoriei Cantemir pe un termen de patru ani. Ulterior, în 2014, Tudor Berdilă a fost numit pe un termen de încă patru ani în funcția de președinte al Judecătoriei Cantemir. La 27 decembrie 2016, Tudor Berdilă a fost desemnat pentru exercitarea atribuţiilor judecătorului de instrucţie la Judecătoria Cahul, sediul Cantemir, pentru perioada 01 ianuarie 2017-31 decembrie 2017. Din noiembrie 2017, Berdilă a activat în calitate de judecător la Curtea de Apel Cahul. Cererea de demisie a fost examinată în lipsa sa și a fost acceptată de membrii CSM.

Marina Galupa/magistrat.md

În ultimii patru ani Marina Galupa a făcut justiție la Judecătoria Leova și Curtea de Apel Comrat. Anterior, a activat în calitate de avocată, juristă la Primăria Cahul și la în cadrul proiectul „Clinica Juridică” a AO Pro Cetățean. Robă de magistrat însă, Galupa a purtat și între 1991-2002, potrivit informațiilor de pe magistrat.md, când a deținut funcții la Judecătoria Cahul și Tribunalul Cahul. În 2013, pe numele Marinei Galupa, care activa în calitate de avocată, a fost depusă o plângere penală de către un papucar, pe motiv că într-un dosar de judecată, aceasta și clienta sa, o grefieră de la Judecătoria Cahul,  ar fi prezentat probe false. Judecătoarea a negat că ar fi fost vorba despre un fals în acte. În 2015, Procuratura Generală semnala că Procuratura şi Inspectoratul de Poliţie din oraşul Taraclia au tergiversat ancheta pe acel dosar.

Ludmila Ouș/magistrat.md

Ludmila Ouș, a fost reținută la 23 octombrie, curent, în dosarul mitei pentru judecători, împreună cu alte patru judecătoare. Ouș a făcut parte din completul de judecători de la Curtea de Apel Chișinău, care în noiembrie 2016 au hotărât să mențină condamnarea fostului premier, Vlad Filat. Magistrata și-a început cariera în anul 2002, atunci când a fost numită în funcția de judecătoare la Judecătoria sectorului Ciocana, mun. Chișinău. Din 2014, aceasta activa ca judecătoare la Curtea de Apel Chișinău.

Maria Moraru/magistrat.md

O altă judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău care și-a depus astăzi cererea de demisie este Maria Moraru. Cariera Mariei Moraru în funcția de magistrată a început în 1987. În 2002 Moraru a fost numită în funcția de judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă. În aprilie 2003, a fost numită în funcţia devicepreşedintă a Judecătoriei Economice, iar în iunie 2003 a fost numită în funcţia de vicepreşedintă a Curţii de Apel Economice, unde a activat până în 2008. După desființarea instanței, începând cu anul 2012, Maria Moraru activează în funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. În 2013, ZdG a scris despre castelul de milioane al judecătoarei.

Ana Albu/magistrat.md

Cea de-a cincea cerere de demisie a fost depusă de judecătoarea Ana Albu, de la Curtea de Apel Bălți. Albu și-a început cariera de magistrată în 2003, când a fost numită în funcţia de judecător la Judecătoria mun. Bălţi, pe un termen de 5 ani, iar ulterior în 2009 – până la atingerea plafonului de vârstă. Din 2010, Ana Albu activează în funcția de judecătoare la Curtea de Apel Bălți. Judecătoarea Ana Albu a intenționat anterior să plece din sistemul judiciar în anul 2016, după ce a fost făcut public un proiect de lege prin care judecătorilor urma să li se retragă privilegiile de care beneficiază în prezent la pensionare. Ulterior, însă, judecătoarea și-a retras cererea de demisie.

Pe ordinea de zi a ședinței CSM a fost inclusă și cererea de demisie a judecătoarei Olga Bejenari, care însă a depus o altă crere, de retragere a cererii de demisie.  Bejenari a devenit judecătoare la 18 decembrie 2014, iar peste două săptămâni a fost suspendată din funcție pe perioada aflării în concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului, până la 18 februarie 2017, potrivit portalului magistrat.md. Începând cu februrie 2017, judecătoarea a fost din nou suspendată din funcţia deţinută, pe perioada aflării în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului minor până la 19 februarie 2018 inclusiv. Olga Bejenari a activat în funcția de judecătoare doar în ultimele nouă luni din acest an.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au acceptat la 6 noiembrie, cererile de demisie a șapte judecători, dintre care cinci de la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit președintelui CSM, Victor Micu, la baza demisiilor unor judecători ar sta proiectul sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, care prevede micșorarea salariilor pentru judecători. Pe de altă parte, Octavian Armașu, ministrul Finanțelor, a declarat că noua reformă salarială nu va afecta niciun bugetar, întrucât niciun salariat nu va ridica un salariu mai mic decât în prezent în urma reformei.

Ultimul val de plecări din sistem a judecătorilor a avut loc în 2016, atunci când, după ce au aflat că autoritățile pregătesc uniformizarea sistemului de pensiii, mai mulți magistrați „cu nume” au ales să plece din sistem, pentru a se pensiona în condiții privilegiate. La 27 iulie 2017, Curtea Constituţională a adoptat o hotărâre prin care a declarat neconstituţională această prevedere legală adoptată de Parlament. Totodată, în urma modificărilor legislative din 2016, pensia judecătorilor pentru vechime în muncă se calculează şi se plăteşte doar judecătorilor demisionaţi şi celor eliberaţi din funcţie pentru că au atins plafonul de vârstă, iar în cazul în care judecătorii demisionaţi sunt numiţi iarăşi în funcţia de judecător, achitarea pensiei este suspendată.