10:37:22 24.04.2024
Stiri

Consum IRAȚIONAL de antibiotice în R. Moldova: Către 2050, rezistența antimicrobiană ar putea cauza mai multe DECESE decât cancerul

Social 12.11.2018 13:37 Vizualizări1510 Autor: Ziarul National
Consum IRAȚIONAL de antibiotice în R. Moldova: Către 2050, rezistența antimicrobiană ar putea cauza mai multe DECESE decât cancerul
Poză simbol


În R. Moldova erau administrate zilnic, în anul 2011, de la 21,3 doze definite de antibiotice la o mie de locuitori până la 17,7 doze definite, în anul 2014, republica noastră având un indice mediu la acest capitol printre țările din Europa.

Utilizarea irațională a antibioticelor, prescrise de către medicii de la toate etapele - de la ambulatoriu până la spital, dar și consumul necontrolat al acestora, provoacă rezistență antimicrobiană care a atins cote alarmante în unele zone ale lumii.

Astăzi, tratamentul medicamentos al unor boli precum laringitele, bronșitele sau toxiinfecțiile alimentare a ajuns să sufere eșec din cauza administrării excesive a antibioticelor.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, a declarat astăzi într-o conferință de presă în cadrul căreia a fost lansată „Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice”, că, spre anul 2050, rezistența antimicrobiană ar putea cauza mai multe decese decât cancerul.

„În R. Moldova, preparatele antimicrobiene de uz uman constituie circa 10% din volumul total al pieței de medicamente”, a punctat Serbulenco, adăugând că, în anul 2017, au fost raportate 1 156 de infecții asociate asistenței medicale.

Directorul programe sănătate publică și urgențe al biroului OMS în Republica Moldova, Stela Gheorghiță, a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă că rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa sănătății publice.

„Ca urmare a infecțiilor cauzate de bacteriile rezistente la diferite medicamente, numărul estimat de decese la nivel mondial este de 700 000 anual. Aproximativ 33 000 de persoane mor în Uniunea Europeană în fiecare an, iar acest număr este în continuă creștere”, a atenționat Gheorghiță.

Potrivit aceleiași surse, tratamentul unei persoane bolnave de o maladie cauzată de microorganisme rezistente la antibiotice se ridică la 40 de mii de euro, iar cheltuielile anuale la nivel mondial privind asigurarea serviciilor medicale pentru a trata astfel de boli constituie peste 1,5 miliarde de euro.

„Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice”, lansată în R. Moldova de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Organizația Mondială a Sănătății, se va desfășura în perioada 12-18 noiembrie curent.

Autoritățile își propun să organizeze mai multe evenimente publice de informare pentru a sensibiliza opinia publică vizavi de faptul că antibioticele urmează a fi administrate exclusiv la indicația medicului, iar consumul irațional de preparate antimicrobiene este periculoasă pentru sănătatea umană și animală.

Câteva reguli privind administrarea corectă a antibioticelor:

· Utilizați antibioticele numai la prescrierea medicului.

· Nu cereți antibiotice în cazul în care medicul spune că nu aveți nevoie de ele.

· Întotdeauna urmați sfatul medicului atunci când utilizați antibioticele.

· Nu folosiți antibioticele rămase în urma unui alt tratament.

· Preveniți infecțiile prin spălarea frecventă pe mâini, folosirea alimentelor sigure, evitarea contactului cu persoanele bolnave și vaccinarea la timp.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md