07:07:32 29.03.2024
Stiri

PALMIERI în Chișinău! Codreanu: „Ca să facem din Chișinău nu numai Shanghai, dar și Dubai, o să instalăm palmieri. Asta nu e glumă”

Social 12.11.2018 09:33 Vizualizări2156 Autor: Ziarul National
PALMIERI în Chișinău! Codreanu: „Ca să facem din Chișinău nu numai Shanghai, dar și Dubai, o să instalăm palmieri. Asta nu e glumă”


Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, își dorește ca în Chișinău să nu fie „numai ca în Shanghai, dar și ca în Dubai”.

Codreanu a anunțat astăzi, la ședința Primăriei Chișinău, că în capitală urmează a fi instalați, în următoarele două luni, doi palmieri solari.

„Eu am tot zis că orașul Chișinău este un Shanghai, mai ales acolo la Ciocana, cu gheretele și butcile. Și ca să facem din Chișinău nu numai Shanghai, dar și Dubai, în următoarele două luni o să instalăm doi parlmieri. Palmieri solari cu Wi-Fi. Asta nu e glumă, e lucru serios”, a declarat primarul interimar.

Palmierii respectivi urmează să genereze energie electrică verde. La tulpina acestui copac, chișinăuenii și oaspeții capitalei se vor putea recrea, încărca telefoanele, utiliza Wi-Fi. Iar serile el va lumina împrejurimile datorită energiei acumulate ziua de la soare.

Primăria Chișinău va lansa un sondaj prin intermediul căruia chișinăuenii vor fi rugați să propună locații pentru instalarea acestor palmieri. Locurile propuse trebuie să fie deschise, departe de blocurile înalte, să aibă cel puțin 200 de metri pătrați, să fie loc public, accesibil pentru cât mai multă lume etc.

Menționăm că această inițiativă va fi implementată de Primăria Chișinău, în parteneriat cu laboratoarele inovatoare UNDP Moldova - Green City Lab, MiLab și Business Innovation Lab.

Chișinăuenii sunt invitați vineri, 16 noiembrie, la ora 16.00, în sala de ședințe a Primăriei mun. Chișinău (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 83, etaj 2). În cadrul evenimentului va fi prezentată detaliat tehnologia arborilor solari și beneficiile lor pentru chișinăueni și mediul ambiant.

Criteriile pentru selectarea locului sunt următoarele:

☑️ Spațiul propus trebuie să fie un loc deschis cu o suprafață de cel puțin 200 metri pătrați. Instalația solară trebuie să fie amplasată pe o suprafață solidă și necesită un perimetru de instalare de cel puțin 4 metri pătrați.

☑️ Locul propus trebuie să fie public accesibil și să fie în apropierea unui flux de oameni care să beneficieze de oportunitățile oferite de instalația solară.

☑️ Spațiul propus trebuie să fie amplasat într-o zonă însorită cu acces la lumina soarelui pe parcursul întregii zile. Se recomandă ca locul propus să fie îndepărtat de clădiri înalte care pot restricționa accesul la lumină.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md