Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/VIDEO. Incendiile din California se…

FOTO/VIDEO. Incendiile din California se extind: 25 de persoane au decedat, iar 300 de mii sunt evacuate

Cel puţin 25 de persoane au murit şi peste 300 000 au fost evacuate din mai multe oraşe din statulul american California, din cauza a trei incendii majore de vegetaţie izbucnite joi. Sâmbătă a adus o pauză în vânturile feroce, dar s-au intensificat duminică. Cele mai multe ordine de evacuare rămân în vigoare, transmite theguardian.com.

Echipele de căutare au descoperit sâmbătă seara trupurile carbonizate a 14 persoane în zona oraşului Paradise, localitatea montană aflată la aproximativ 145 de kilometri nord de Sacramento, care a fost grav afectată de incendiul de vegetaţie numit Camp Fire, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de intervenţie, scrie mediafax.ro, cu trimitere la BBC. Incendiul Camp Fire a ars peste 6 700 de case din licalitatea Paradise, mai multe decât oricare alt foc sălbatic din California.

La aproximativ 800 de kilometri sud, incendiul de vegetaţie numit Woolsey Fire ameninţă orăşelul californian Malibu, unde locuiesc mai multe vedete şi actori de la Hollywood. Autorităţile au ordonat ca toată populaţia orăşelului să fie evacuată.

Cel de-al treilea focar, numit The Hill Fire, arde în apropiere de Thousand Oaks. Incendiul a început joi și s-a răspândit inițial rapid, arzând peste 10 000 de hectare în șase ore.

California a ieșit din seceta de cinci ani anul trecut, dar a avut un 2018 foarte uscat. O mare parte din cele două treimi din nordul statului, inclusiv regiunea care în prezent este cuprinsă de flăcări, este anormal de uscată, potrivit unei analize a guvernului american.

Donald Trump a emis o declarație de urgență pentru a asigura disponibilitatea fondurilor federale, dar a mustrat instituțiile statului.  Președintele american a declarat că nu a existat niciun mitiv pentru izbucnirea acestor incendii masive, mortale și costisitoare pentru califormia, cu excepția faptului că managementul forestier este foarte slab. Trump a amenințat că va reține fonduri din cauza „unei gestionări greșite a pădurilor”, scrie The Guardian. Declarațiile liderului de la Casa Albă au generat un val de critici la adresa sa.