Care este cel mai mare și cel mai mic salariu din Republica Moldova. Diferența dintre ele este de 33 de ori

octavian armasu

În prezent, cel mai mare salariu în Republica Moldova este de 35.880 de lei, pe când cel mai mic este de 1200 de lei. Astfel, diferența între cele două este de aproape de 33 de ori. Prin noua reformă a salarizării se propune un raport de 15 la 1, prin care se va asigura o echitate în actualele salarii din sectorul bugetar. Despre aceasta s-a discutat la ședința Clubului de presă a Guvernului.

Prin urmare, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a dezmințit informațiile apărute în presă, potrivit cărora, în urma reformei salarizării unele categorii de bugetari vor avea salarii mai mici decât în prezent. El a precizat că această lege stabilește o nouă grilă a salarizării, care reduce discrepanța de la 33 unități la 15, între salariul cel mai mic și cel mai mare, existente în prezent. Astfel, bugetarii care primesc acum salarii mai mari decât cele stabilite în noua grilă vor avea un salariu de bază mai mic, însă vor beneficia de mai multe compensații, încât veniturile lor să fie aceleași ca în prezent. În același timp, persoanele care primesc acum cele mai mici salarii vor avea acum un salariu de bază mai mare, fapt care le va aduce un venit mai semnificativ.

„Cu implementarea legii, nimeni nu va pierde din salariu și nu va avea un salariu mai mic de 2 mii de lei. Salariul doar va crește. Avem acum un mecanism care ne va permite ca în fiecare an salariul să fie revizuit pentru a fi majorat cel puțin în funcție de rata inflației”, a spus Octavian Armașu.

În cadrul ședinței, au mai fost clarificate și alte aspecte ale Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, dar și ale reformei fiscale. Totodată, au fost puse în discuție și unele prevederi ale Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019, aprobată recent de Cabinetul de miniștri.

În context, ministrul Finanțelor a accentuat că această lege corespunde în totalitate priorităților Guvernului, stabilite la începutul anului 2018. „Legea Bugetului pentru 2019 prevede continuarea proiectelor de infrastructură, prin alocarea mijloacelor în Fondul Rutier, dar și în proiectul „Drumuri Bune pentru Moldova”. De asemenea, lansăm noi proiecte în domeniul educației, dar și în cel al justiției”, a precizat Octavian Armaşu.

Pentru a vedea cât este echivalentul salariului vostru în euro sau usd, citiți acest articol

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente