Începând cu anul viitor țigările se vor scumpi. Cât vor costa acestea

tigara
Foto: descopera.ro

Începând cu anul viitor, prețul minim de comercializare cu amănuntul la țigarete crește.

Conform proiectului legii bugetului de stat pentru 2019, aprobat de Guvern în această săptămână, prețul minim pentru un pachet de țigarete cu filtru va fi de 25 de lei, iar fără filtru – 19 lei, transmite IPN.

Comercializarea țigaretelor cu sau fără filtru la prețuri mai mici decât prețurile minime de referință se sancționează cu amendă în mărime de 50% din valoarea țigaretelor respective, pornind de la prețul minim de referință respectiv, dar nu mai puțin de o mie de lei.

Prețul minim, pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2018, a fost stabilit în valoare de 21 de lei pentru un pachet de țigarete cu filtru şi 14 lei pentru fără filtru – 14 lei.

Experții de la Banca Mondială menționează că sporirea taxelor pentru produsele din tutun ar duce la creșterea încasărilor la buget. De asemenea, mărirea accizelor a dus la o scădere a consumului de țigări cu 10% sau aproximativ 600 de milioane de țigări. Astfel, numărul de țigări comercializate în anul 2017 a fost de 5,5 miliarde de țigări, pe când în anul 2016 atingea 6,1 miliarde.

Conform datelor Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale, pe parcursul anului 2017, la IMSP Dispensarul Republican de Narcologie au primit tratament 3491 persoane dependente de tutun, din care 2639 în condiții de ambulatoriu și 72 în condiții de staționar. Au fost acordate servicii de consiliere pentru renunțare la fumat pentru 31716 de persoane în condiții de ambulatoriu. Inclusiv 156 mii de persoane au primit sfatul minim de renunțare la fumat, acordat de către medicii de familie.

Potrivit specialiștilor, din cauza fumatului și expunerii la fumul de tutun, în Republica Moldova crește incidența bolilor non-transmisibile, cum ar fi: bolile cardiovasculare, cerebro-vasculare, cancerul pulmonar, bolile respiratorii obstructive cronice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente