Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Vineri, 9 noiembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

AUDIO/ Strigăte și insulte în adresa copiilor la o grădiniță din capitală. Reacția directoarei instituției

Strigăte, înjurături și lovituri la grădinița nr. 185 din sectorul Buiucani al Capitalei. Mama unei fetițe de trei ani a publicat pe pagina sa de Facebook două înregistrări audio în care dădaca ridică vocea la cei mici, îi numește cu cuvinte necenzurate și discută vulgar despre părinții ai căror copii frecventează grădinița respectivă. Directoarea grădiniței sare însă în apărarea dădacei și susține că aceasta este o angajată loială, despre care nu poate spune nimic rău.

Vânătorii de terenuri

În ultimii 5 ani, printr-o schemă în care au fost implicaţi avocaţi, executori judecătoreşti, judecători, oameni de afaceri, dar şi diverşi funcţionari, municipiul Chişinău a fost deposedat de peste 30 de loturi de teren, cu o suprafaţă totală de aproximativ 5,5 hectare şi o valoare de piaţă de peste 100 de milioane de lei.

Dodon, întâmpinat cu proteste de către diaspora de la Londra

După ce președintele R. Moldova, Igor Dodon a anunțat că întreprinde o vizită la Londra, astăzi mai mulți membri ai diasporei au ieșit pentru a-l întâmpina pe acesta cu un protest. Ei poartă pancarte pe care scrie „Igor Dodon = Moldavian disaster” (Igor Dodon = Dezastru moldovenesc, n.r.) și „Dodon+Candu+Shor = Corruption/Lies” (Dodon+Candu+Shor = Corupție/Minciuni, n.r.).

Cum explică Ministerul Finanțelor aprobarea proiectului legii bugetului de stat pentru 2019 fără consultări publice

Ministerul de Finanțe oferă cetățenilor opt zile pentru a formula și trimite opinii și sugestii asupra proiectului legii bugetului pentru anul 2019, în condițiile în care proiectul a fost deja aprobat de Guvern și urmează să fie remis la Parlament. Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul la ședința de joi, 8 noiembrie, în aceeași zi în care documentul fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor și pe platforma particip.gov.md pentru dezbateri publice.

Legăturile lui Pavel Filip cu unul dintre ce mai importanți agenți economici de pe piața nucilor

Maia Sandu acuză familia premierului Pavel Filip că ar fi monopolizat exportul de nuci. La rândul său, Pavel Filip neagă acuzațiile și le cataloghează drept atacuri electorale. În acest ping-pong de replici nu s-a menționat însă despre legăturile pe care le are Pavel Filip cu unul dintre cei mai importanți agenți economici de pe piața nucilor.

Fostă șefă de la ARBI va continua să activeze în cadrul CNA

După un an de activitate în funcția de șefă a Agenției Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI), Otilia Nicolai și-a dat demisia din funcție, cu permisiunea de a fi numită într-o altă funcție din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA).

Topul celor mai transparente raioane. Străşeni, Florești și Cahul pe primele poziţii

Orașele Bălți, Cimișlia și Cahul sunt cele mai transparente localități din Republica Moldova, iar Strășeni, Fălești și Cahul – cele mai transparente raioane din țară în anul 2018. Clasamentul celor mai deschise autorități publice locale a fost realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” împreună cu INEKO Slovacia.