Activitatea în comerț în bază de patentă de întreprinzător ar putea fi extinsă până la 31 decembrie 2019

patenta
Foto: Noi.MD

Guvernul propune extinderea datei limită de desfășurare a activităților de comerț cu amănuntul și comerț cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone în bază de patentă până la 31 decembrie 2019. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat pozitiv de Cabinetul de miniștri.

Proiectul de lege este elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii cu scopul de a stimula și gestiona tranziția activității de comerț cu amănuntul de la patenta de întreprinzător la activitatea independentă sau alte forme legale de antreprenoriat, scrie Moldpres.

În ianuarie 2017 a fost modificat cadrul legal prin introducerea unei noi forme de antreprenoriat – activitatea independentă, ca alternativă patentei de întreprinzător. Din momentul adoptării legilor până în luna septembrie 2018 de la patentă la activitatea independentă au migrat peste 1500 antreprenori-persoane fizice, care desfășoară comerț cu amănuntul. Totodată, în septembrie curent mai erau valabile peste 9100 patente în acest domeniu.

Potrivit autorilor proiectului, în ultimii doi ani se atestă un proces lent de migrare de la patentă la activitatea independentă. În context, reprezentanții autorităților și instituțiilor publice au discutat problemele tranziției cu reprezentanții titularilor de patentă în cadrul ședințelor tematice pe platforma Consiliului economic pe lângă prim-ministru.

În decembrie 2016, data-limită de desfășurare a comerțului cu amănuntul în bază de patentă a fost amânată pentru doi ani, cu titlu de compromis la solicitările titularilor de a le fi oferită o nouă perioadă de tranziție către alte forme de organizare a activității lor economice. Astfel, desfășurarea comerțului cu amănuntul de către titularii de patentă urma să fie interzisă începând cu 1 ianuarie 2017.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente