Preţul petrolului coboară la minimul ultimilor şase ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Datele slabe din economia Japoniei, cel de-al treilea mare consumator global a favorizat coborârea ţiţeiului West Texas sub nivelul de 42 de dolari pe baril.

Săptămâna aceasta a început într-o tendinţă de scădere pentru preţul petrolului. Contractele la temen pentru luna septembrie pentru ţiţeiului de tip West Texas au pierdut nu mai puţin de 65 de cenţi, până la nivelul de 41,85 dolari pe baril, transmite Reuters. Este un nou minim al ultimilor şase ani. Sunt datele economice care indică o frânare a economiei Japoniei cele care au precipitat declinzul într-o piaţă supra-alimentată, în care Omanul tocmai a bătut recordul unei producţii de un milion de barili de ţiţei pe zi. Al treilea mare consumator global de hidrocarburi, economia niponă frânează în cel mai nepotrivit moment în care investitorii să se teamă de un declin al cererii.

Petrolul brent se tranzacţiona la nivelul în zona de 49 dolari pe baril, în codiţiile în care în piaţă încă nu există un consens dacă mişcarea pentru tot segmentul petrolier va fi în aceeaşi direcţie, explică Gareth Lewis-Davies, energy commodities strategist la banca franceză BNP Paribas. Cotaţiile futures pentru ţiţeiul brent au avut o cădere atenuată în contextul în care în piaţă a venit ştirea închiderii temporare ca urmare a unui incendiu a rafinăriei de la Shuaiba, din Kuwait, cu o capacitate de rafinare de 200.000 de barili de petrol pe zi.

Stresul rămâne însă mare pe segmentul petrolului West Texas. „Povestea supraofertei rămâne intactă, ceea ce alimentează sentimentul bearish (pentru o piaţă în scădere n.r.)”, a declarat Carsten Fritsch, senior oil analyst la Commerzbank în Frankfurt.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...