Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Cine va descărca „valizele” marilor…

Cine va descărca „valizele” marilor demnitari?

CNA a anunţat că intenţionează să-şi fortifice prezenţa în trei importante domenii sociale de la noi, pentru a descoperi şi a combate cazurile de corupţie. Cele trei domenii sociale, ţintite de CNA, sunt Educaţia, Sănătatea şi Asistenţa Europeană.

Îngrijorările principalei instituţii abilitate să combată corupţia în R. Moldova sunt legate de prezenţa unui număr de 110 sesizări privind actele de corupţie din instituţiile de învăţământ, depuse la CNA în perioada ianuarie-septembrie, curent. Potrivit calculelor directorului CNA, Bogdan Zumbreanu, în R. Moldova, 12 cetăţeni denunţă lunar noi cazuri de corupţie din sfera educaţiei: taxe neformale, cadouri „neprotocolare”, tranzacţii de vânzare-cumpărare a notelor, certificatelor, diplomelor de licenţă sau chiar a gradelor ştiinţifice. Dezvăluirile au fost făcute în faţa unor parlamentari, membri ai Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică. Zumbreanu a citat şi din rezultatele unui sondaj de opinie, realizat nu se ştie de cine, potrivit căruia, suma plăţilor ilegale din instituţiile de învăţământ s-ar fi dublat.

Directorul CNA s-a referit la cazurile de la Grădiniţa „Lăstăraş”, la arestările de la ASEM, la cei cinci profesori de la Centrul de Excelenţă în Electronică şi Energetică, dar şi la faptul că, în cele 9 luni ale anului 2018, 60 de profesori s-ar afla în centrul unor anchete anticorupţie.

Indirect, la şedinţa de ieri, şeful CNA a determinat linia de subiect pe care actuala guvernare o va exploata în campania electorală parlamentară, la capitolul „combaterea corupţiei”. Din cele discutate ieri, a devenit clar că, în această electorală, nu se va mai vorbi despre „recuperarea miliardului”, despre „condamnarea hoţilor” şi despre „compensarea” victimelor furtului secolului. În schimb, cei de la guvernare vor încerca să demonstreze că trăim tot mai rău din cauza medicilor, pedagogilor şi a celor care, accesând asistenţă europeană, încearcă să spună lucrurilor pe nume aici, în R. Moldova.

Ieri, în faţa Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, şeful CNA a dezvăluit domeniile „marilor” corupţi, trecând metodic cu vederea peste sferele în care corupţia nu mai lasă nici cel mai mic spaţiu liber pentru onestitate, integritate, corectitudine. De ce Zumbreanu nu s-a referit şi la corupţia din politică, la „valizele” celor de la guvernare, la banii cheltuiţi în electorale pentru coruperea alegătorilor, inclusiv a celor din Diaspora? Cine îi interzice lui Zumbreanu şi celor din cadrul instituţiei pe care o gestionează să iniţieze nişte investigaţii legate de provenienţa banilor cheltuiţi de partidele politice în campanii de caritate? Nu cumva le-au dat crezare liderilor acestor partide că sumele de bani sunt acumulate din cotizaţiile membrilor de partid? Sau sunt donaţii benevole? Să fi fost Comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică interesată în mod special de domeniile enunţate de Zumbreanu sau corupţia politică, cea mai periculoasă, de fapt, pentru R. Moldova, nu mai prezintă nici un pericol pentru securitatea naţională şi ordinea publică?

Se zvonea, zilele trecute, că Laura Condruţa Kovesi şi Monica Macovei s-ar putea stabili în R. Moldova, ca să iniţieze şi să desfăşoare proiecte de combatere a corupţiei. Nu prea cred. Dar cred că avem nevoie, ca nicicând altă dată, de oameni fermi care, făcând abstracţie de cei din fruntea partidelor aflate la guvernare, ar reuşi să descarce, în primul rând, „valizele” pline cu de toate ale marilor demnitari.