Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.11.2018

Raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislației electorale, prezentat în plenul Parlamentului

Raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislației electorale, prezentat în plenul Parlamentului

Raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chișinău a fost  prezentat, astăzi, în plenul Parlamentului. Deputații au luat act de acesta, au adresat numeroase întrebări și fiecare fracțiune și-a exprimat poziția în luări de cuvânt.

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Raisa Apolschii a declarat că Parlamentul, prin hotărârea sa cu privire la efectuarea unei analize ample, evaluări şi expertize a legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău, a împuternicit Comisia juridică, numiri și imunități să efectueze o expertiză a legislaţiei electorale în conformitate cu standardele internaţionale în materie de alegeri, cu referire la premisele şi motivaţia juridică care au stat la baza invalidării alegerilor locale noi, inclusiv legate de folosirea reţelelor de socializare, precum şi proporţionalitatea sancţiunilor aplicate.
 
Potrivit deputatei, analizele au arătat că ”ziua tăcerii” nu este reglementată unitar în practica internațională și eliminarea acesteia nu va aduce atingere princiipiilor consfințite în materie electorală. Astfel, restricțiile legate de agitația electorală în ziua premergătoare alegerilor și în ziua alegerilor, cu excepția secțiilor de votare și perimetrului din imediata apropiere, comisia recomandă a fi eliminate din legislație. Această poziție a fost susținută și de Asociația Promo-LEX.
 
Totodată, raportul recomandă reglementarea serviciilor de publicitate electorală, dezbaterilor electorale pe internet și rețelele de socializare, precum și a unor prevederi clare pentru combaterea propagandei pe internet, în special prevenirea și combaterea fluxului de știri false.
 
În același timp, se constată că decizia de anulare a alegerilor locale a avut cel puțin 32 de precedente în Republica Moldova în ultimii 19 ani, conform statisticii Comisiei Electorale Centrale. De asemenea, analiza și datele recepționate de Comisia juridică, numiri și imunități au arătat că legislația în vigoare este suficientă și corespunde tuturor standardelor internaționale pentru desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice.
 
Amintim că, la 12 iulie curent, Parlamentul a adoptat Hotărârea nr. 126 cu privire la efectuarea unei analize ample, evaluări şi expertize a legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău. Comisia a recepționat informații din partea Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Justiției, Curții Supreme de Justiție, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Asociației Promo-Lex, Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului și Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte. De asemenea, au fost organizate, la 13 septembrie curent, dezbateri publice la care au fost discutate problemele majore și soluțiile în contextul invalidării alegerilor locale noi din municipiul Chişinău din 20 mai şi 3 iunie 2018, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus