Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Joi, 8 noiembrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii.

Motivele pentru care CSJ a respins recursul lui Băsescu în dosarul cetățeniei și criticile avocatului

Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au respins recursul declarat de Traian Băsescu împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținut decretul lui Igor Dodon privind retragerea cetățeniei acestuia, pe motiv că la depunerea cererii cu privire la acordarea cetățeniei R. Moldova, precum și la momentul examinării cererii, fostul lider de la Cotroceni nu a comunicat și nu a indicat că se află sub urmărire penală, fapt care constituie un impediment la obținerea cetățeniei.

Raport despre alegerile din R. Moldova: Campania electorală este lipsită de condiții egale pentru toți candidații

Chiar dacă din punct de vedere tehnic alegerile din R. Moldova sunt bine organizate, contextul mai larg al campaniei electorale este caracterizat de lipsa condițiilor egale pentru toți candidații. Aceasta este concluzia formulată de misiunea de observare a Congresului Autorităților Publice Locale, care a monitorizat alegerile locale din 20 mai.

Parlamentul și-a menținut votul asupra modificării Codului Audiovizualului, remis spre reexaminare de Igor Dodon

Deputații și-au menținut astăzi, 8 noiembrie, votul pentru aprobarea noului Cod al serviciilor media audiovizuale, remis spre reexaminare de șeful statului, Igor Dodon. Astfel, Parlamentul va expedia din nou proiectul în adresa președintelui, care este obligat în acest caz să promulge legea.

DOC/ Câți bani a alocat Guvernul pentru vizita la Chișinău a șefilor de guverne ai statelor

membre GUAM

Din Fondul de Rezervă al Guvernului au fost alocați circa 512 mii lei pentru acoperirea cheltuielilor suportate de Cancelaria de Stat pentru deservirea delegațiilor oficiale din cadrul Reuniunii șefilor de guvernare ale statelor-membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltate Economică – GUAM.

Care va fi perioada maximă în care persoanele cercetate penal nu vor putea părăsi țara

În cazul infracţiunilor uşoare, mai puţin grave, grave durata maximă a măsurii preventive „obligaţia de a nu părăsi ţara” nu va putea depăşi 12 luni, iar în cazul infracţiunilor cu o gravitate sporită durata maximă a măsurii nu va depăşi 24 de luni. 

Actele de studii din R. Moldova ar putea fi recunoscute în Italia și Republica Belarus

R. Moldova și Italia ar urma să recunoască reciproc documentele emise de instituțiile de învățământ superior – semnarea Acordului privind recunoașterea actelor de studii, a fost aprobată astăzi de Executiv.

O autoritate din subordinea Ministerului Justiției va fi absorbită de Cancelaria de Stat

Centrul de armonizare a legislației, autoritate administrativă în subordinea Ministerului Justiției va fi absorbită de Cancelaria de Stat. Drept urmare, statul de personal al Cancelariei se va majora cu 20 de unități de personal.

Cât va costa și cine este organizatorul Târgului de Crăciun 2018-2019

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 8 noiembrie, organizarea Târgului de Crăciun, care se va desfășura în acest an în perioada 15 decembrie 2018–15 ianuarie 2019. Pentru realizarea proiectului, din bugetul de stat, va fi alocată suma maximă de 8 milioane de lei. 

După trei luni de la adoptare și după un val de critici, Parlamentul a modificat legea privind amnistia fiscală

Organizații neguvernamentale, parteneri externi, politicieni, experți și membri ai societății civile au criticat în nenumărate rânduri legea amnistiei fiscale, catalogând-o ca fiind o încercare de camuflare a amnistiei capitalului dubios. Deși legea a fost votată în ambele lecturi pe 26 iulie, abia acum deputații au decis să efectueze câteva modificări la legea privind declararea voluntară și stimulare fiscală.

Un judecător de la CSJ care a depus cerere de demisie vine cu o nouă reacție: „Noi nu ne temem”

Dumitru Visternicean, unul din cei cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) care a depus cerere de demisia din funcție afirmă, într-o declarație pentru ZdG că el personal, dar și alți judecători, nu se tem de noile legi discutate de politicieni, care vizează și veniturile magistraților. Acesta susține că judecătorii cer ca legea să aibă un caracter previzibil și să fie echitabilă pentru toți cei pe care o vizează. 

Agitația electorală va fi permisă în ziua alegerilor. Deputații au votat în primă lectură excluderea „zilei tăcerii”

După mai multe discuții în contradictoriu, Parlamentul a votat în primă lectură astăzi, 8 noiembrie, proiectul cu privire la modificarea Codului Electoral, prin care se va exclude „ziua tăcerii”. Modificarea are loc în contextul elaborării raportului cu privire la analiza legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale pentru primăria Chișinău.

Guvernul a aprobat proiectul legii bugetului pentru 2019

Veniturile bugetului de stat pentru anul 2019 vor constitui 42.125,5 mil. lei, la cheltuielile vor fi de 47.664,2 mil. lei, cu un deficit în sumă de -5.538,0 mil.. Fondul de remunerare a muncii în 2019 va constitui 49,4 mlrd lei.Cheltuielile pentru proiectele finanțate din surse externe planificate pentru anul 2019 vor constitui 3.498,2 mil. lei