/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Fructele și legumele care se vând în piețe și magazine vor fi etichetate și sortate în funcție de soiuri și dimensiuni

08 noiembrie 2018, ora 17:28

Fructele și legumele proaspete care se vând în piețele și magazinele din Republica Moldova vor fi sortatate în funcție de soiuri și dimensiune și li se vor aplica etichete. De controlul respectării standardelor de calitate se va ocupa Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Aceeași instituție va oferi gratuit comercianților certificatele de calitate fie pe suport de hârtie, fie în format electronic.

Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat azi în Parlament în lectura a doua.

Controlul va fi efectuat la toate etapele lanțului alimentar până la consumatorul final și se va aplica persoanelor fizice și juridice, excepție fiind sectorul casnic.

„În prezent, fructele și legumele care sunt plasate în lanțul alimentar nu sunt etichetate, sortate sau calibrate conform cerințelor de calitate, iar prețul acestora este standard pentru un amestec de clase, soiuri sau calibru, fapt care dezavantajează consumatorii”, explică reprezentanții Legislativului.

ANSA va crea o bază de date a agenților economici din lanțul alimentar, implicați în activități ce țin de sectorul fructelor și legumelor proaspete.

Potrivit autorilor proiectului, odată cu instituirea acestui sistem de control, Republica Moldova ar putea solicita Comisiei Europene de a fi inclusă în Lista țărilor terțe a căror controale de conformitate cu standardele specifice de comercializare au fost recunoscute ca fiind echivalente cu cerințele UE.

Proiectul va ajusta legislația națională la normele și practicile UE, asigurând un cadru legal eficient pentru sporirea calității fructelor și legumelor proaspete, limitarea importului, majorarea exportului și protejarea drepturilor consumatorilor, menționează reprezentanții Parlamentului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram