17:03:36 19.04.2024
Stiri

Bunelul copiilor decedați la Flocoasa, după ce s-au intoxicat cu pesticid, a folosit o doză mai mare decât cea recomandată: De unde a luat substanța toxică

Social 08.11.2018 15:34 Vizualizări2174 Autor: Ziarul National
Bunelul copiilor decedați la Flocoasa, după ce s-au intoxicat cu pesticid, a folosit o doză mai mare decât cea recomandată: De unde a luat substanța toxică
Poză simbol


Bunicul celor trei copii care au decedat recent în satul Flocoasa din raionul Cantemir, după ce s-au intoxicat cu pesticid, a stropit grâul cu o doză mai mare decât cea recomandată, fără să ia și măsuri de siguranță.

Un raport al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), care a investigat cazul, arată că bărbatul a luat preparatul „Valsafid” de la cooperativa „Ciobalaccia”.

„Agronomul CAP „Ciobalaccia” a explicat că a eliberat preparatul în ambalaj de 1,14 kg din depozit, la rugămintea mecanizatorului Nicolae Damaschin, fără plată. Verbal, agronomul i-a adus la cunoștință doza de aplicare şi regulile de tratare, cum ar fi astuparea vracului de grâu cu peliculă şi la margine cu nisip, care nu au fost îndeplinite. Neîndeplinirea acestor cerinţe a dus la faptul ca vaporii de gaz toxic care au apărut în urma intrării pastilelor de fumigant în reacţie cu umiditatea aerului să se elimine în aer. De menţionat şi faptul că a fost aplicată o doză sporită, de 40 de pastile, în raport cu cantitatea de grâne”, comunică ANSA.

Inspectorii ANSA au sigilat depozitul cu cantitatea rămasă - 20 kg de de „Valsafid”, și au ridicat informația cu privire la ceilalți cumpărători pentru a merge și a-i informa despre riscurile la care se supun, dacă folosesc neconform acest preparat.

Totodată, specialiștii Agenției au convocat o şedinţă de urgență cu toţi importatorii acestui preparat pe care i-au informat despre cazul de la Flocoasa și le-au cerut date privind cantităţile pe care le au în stoc.

Amintim că trei copii de 4, 8 și 11 ani au decedat în luna octombrie, iar mama a doi dintre ei și bunica lor au ajuns în stare gravă la spital, după ce s-au intoxicat cu pesticidul cu care capul gospodăriei a stropit grâul depozitat într-o încăpere apropiată odăii în care dormeau copiii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md