/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Intoxicația de la Flocoasa. ANSA a stabilit de unde a fost procurat pesticidul

missing
08 noiembrie 2018, ora 14:18

Preparatul „Valsafid” a fost livrat cooperativei „Ciobalaccia” de către CŞP „Protecţia Plantelor”. Agronomul CAP „Ciobalaccia”, a explicat că a eliberat preparatul în ambalaj de 1,14 kg din depozit, la rugămintea mecanizatorului Damaschin Nicolae, fără plată. Verbal agronomul i-a adus la cunoștință doză de aplicare şi regulile de tratare, care nu au fost îndeplinite (astuparea vracului de grâu cu peliculă şi la margine cu nisip)”, se spune într-un comunicat al ANSA.

Tot acolo se precizează că neîndeplinirea acestor cerinţe a condus la faptul ca vaporii de gaz toxic care au apărut în urma intrării pastilelor de fumigant în reacţie cu umiditatea aerului, să se elimine în aer. Totodată, a fost aplicată o doză sporită (40 de pastile) în raport cu cantitatea de grâne.

Ambalajul preparatului „Valsafid” aflat la păstrare în subdiviziunea teritorială Cantemir conţine următoarea informaţie: Producător: Stokton Crop Protection , Switzerland, distribuitor IM Kelley Grains Impex SRL, partida STK 022017121, valabil 3 ani, produs 06/02/2017.

ANSA mai spune că a convocat o şedinţă de urgență cu toţi importatorii acestui preparat care au fost informați despre cazul de la Flocoasa, lor fiind solicitată toată informația privind circulaţia/livrarea preparatului şi cantităţile aflate în stoc pentru a investiga trasabilitatea preparatului dat. Datele sunt examinate în prezent de către auditorii Agenției. Specialiștii ANSA au verificat autorizările pentru depozitele de păstrare a PUFF și certificatele de certificatele de conformitate pe produs.

Amintim că, procuratura din Cantemir a inițiat două cauze penale cu privire la cazul intoxicației din satul Flocoasa, în urma căruia trei copii au decedat, iar doi adulți au ajuns la spital în stare gravă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram