Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Guvernul se orientează spre…

SONDAJ Guvernul se orientează spre Rusia?

Foto: gov.md

După o pauză de un an an şi jumătate în relațiile moldo-ruse la nivel înalt (cu excepția vizitelor președintelui Ig. Dodon), o delegaţie guvernamentală, condusă de secretarul de stat al Externelor de la Chişinău, Tatiana Molcean, pleacă la Moscova, pentru a relua consultările în cadrul comisiei interministeriale moldo-ruse, condusă din partea Rusiei de către viceministrul Afacerilor Externe, Grigori Karasin. Potrivit unui comunicat al MAEIE, consultările vor avea loc „pe un spectru larg de probleme actuale ale relaţiilor moldo-ruse”, de la politic şi comercial-economic până la social şi cultural-umanitar.

Va fi mai „cald” în relațiile cu Rusia sau e o vizită electorală?

Ion Manole, Asociaţia „Promo-Lex”

Sper să nu fie un truc electoral. R. Moldova trebuie să aibă relații bune cu toate statele. Şi nu doar în ajunul campaniilor electorale. Mai ales în cazul Rusiei, cu care avem de rezolvat o serie de probleme, legate de securitatea şi integritatea teritorială, prezența militară rusă, drepturile omului, în primul rând, dreptul la circulație, dreptul la educație – mă refer la școlile cu studiere în limba română din stânga Nistrului… Chișinăul a făcut un mare pas înainte cu apostilarea diplomelor de studii şi cu numerele de înmatriculare pentru transportul rutier din Transnistria. Să nu uităm şi de avansurile făcute Transnistriei în relațiile comercial-economice cu UE. Tiraspolul, însă, întârzie. De fapt, nu Tiraspolul, ci Rusia, pentru că Acordul de pace din 1992 a fost semnat cu Federaţia Rusă şi responsabilitățile sunt ale Rusiei nu ale Tiraspolului. Ceea ce nu aş vrea să se întâmple în urma acestei vizite e să nu se ajungă la cerșit. Dl Dodon a mers la Moscova şi a venit cu 11 sau 13 Kamaz-uri. Ce-i asta? Acum declară că Putin i-a promis un miliard de dolari pentru reparația drumurilor. Care drumuri? Electorale? Da, avem nevoie de drumuri bune, dar dacă sunteți președinți, premieri, miniștri – guvernați, faceți bani şi rezolvați problemele, nu umblați cu cerșitul, pentru că toate aceste ajutoare ridică o sumedenie de semne de întrebare şi de suspiciuni.

Tudor Botin, artist plastic

Curios lucru: nu a dovedit să se răcească drumul făcut săptămâna trecută de Igor Dodon la Moscova, că pleacă altă delegație, de data asta de la guvern. Le-au plăcut, probabil, cadourile electorale, pe care i le-a făcut Putin lui Dodon. Şi Kamaz-urile, şi miliardul de dolari, promis pentru drumuri, şi anularea taxelor vamale de la 1 ianuarie până pe 1 iulie la cireșe şi la alte fructe, după ce le-a trecut sezonul. De când cireșile, vișinele, piersicii şi caisele se coc în Moldova iarna? Ne au de proști. Nu știu ce va face această delegație la Moscova, dar nu cred că va rezolva ceva pentru Moldova şi pentru moldoveni. Ca şi Dodon, merg, poate se înțeleg cu rușii şi se aleg și ei cu ceva ajutor la alegeri. Să vedem cu ce se întorc.

Vitalia Pavlicenco, Partidul Național Liberal

Noi nu avem nevoie de relații calde cu Moscova. Noi avem nevoie de relații corecte, reciproc avantajoase, oricât de mare ar fi diferența dintre stătulețul nostru şi stătoiul lor. Cu părere de rău, la Chișinău, nici Dodon şi nici amicii săi şi inamicii noștri din PD nu vor să discute cu Moscova de pe poziții de egalitate, deși câteva încercări s-au făcut, dacă nu cumva a fost teatru. Faptul că vizita lui Dodon la Moscova a fost una electorală, nici nu se pune la îndoială. Prin felul în care l-a primit pe Dodon, Putin a dat de înțeles electoratului pro rus din Moldova că Dodon este unsul Moscovei. Ce vrea să obțină PD cu vizita de azi la Moscova? Vrea, probabil, să împartă „prăjitura” (electoratul sovietizat) cu Dodon şi vor cere ajutor Moscovei, altfel riscă să plece de la guvernare. Vor reuși? S-ar putea. În situația în care PD şi-a stricat relațiile cu UE, Moscova va căuta să-i câștige de partea sa, pentru a veni pe locul UE în R. Moldova.

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor

Nu pot spune ce va fi? Contează ce probleme vor fi trecute pe ordinea zilei, vor fi sau nu semnate careva documente sau lucrurile se vor limita la un schimb bilateral de păreri. Totuși, e vorba de o pauză în relații de un an şi ceva. Ceea ce putem spune e că îmbunătățirea relațiilor bilaterale e întotdeauna binevenită în raport cu orice stat, mai ales cu Rusia, cu care avem probleme serioase şi vechi de rezolvat. Mă refer întâi de toate la tot conglomeratul de probleme legat de diferendul transnistrean. Al doilea mare pachet de probleme este cooperarea comercial-economică… Cu părere de rău, nici un tratat semnat până acuma la nivel CSI sau bilateral nu se respectă. Şi asta lovește în R. Moldova, mai ales tarifele vamale. Dacă e vizită electorală? Nu cred. Rusia l-a ales pe Dodon şi nu ştiu dacă mai vrea şi pe altcineva.