Codul serviciilor audiovizuale, revotat de Parlament. Președintele Dodon ar putea fi suspendat din nou, dacă va refuza promulgarea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul și-a menținut, în ședința de astăzi, votul exprimat anterior pentru Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, remis de președintele Igor Dodon spre reexaminare. Astfel, dacă șeful statului va renunța și de această dată să adopte actul, va crea premize pentru o nouă suspendare „pentru cinci minute”, printr-o decizie a Curții Constituționale, și adoptarea acestuia de către „președintele interimar” Andrian Candu sau Pavel Filip.

Codul serviciilor media audiovizuale reglementează comunicarea audiovizuală națională în temeiul căreia trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media și ajustează legislația la standardele europene privind libertatea de exprimare și accesul la serviciile media audiovizuale.

Capitole aparte se referă la organizarea și funcționarea serviciilor media liniare, misiunea furnizorilor publici de servicii media, funcționarea furnizorului public național, furnizorii comunitari de servicii de radiodifuziune sonoră, distribuitorii de servicii media, organizarea serviciilor media audiovizuale neliniare, comunicările comerciale audiovizuale, precum și Consiliul audiovizualului.

Totodată, proiectul stabilește cota de 12 ore retransmisie în cazul furnizorilor publici naționali și, respectiv 10 ore, în cazul furnizorilor regionali.

Tot astăzi, plenul Legislativului a menținut votul exprimat anterior asupra proiectului Legii cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor, care a fost transmis Parlamentului pentru reexaminare de către șeful statului.

Proiectul stabileşte cadrul juridic şi principiile de activitate, organizarea şi funcţionarea, atribuţiile şi împuternicirile Inspectoratului General al Carabinierilor, finanţarea şi asigurarea tehnico-materială a acestuia, precum şi statutul carabinierului. De asemenea, este stipulat că, până la data de 31 decembrie 2020, Inspectoratul General al Carabinierilor va trece treptat la îndeplinirea serviciului militar, în exclusivitate, pe bază de contract.

Potrivit Constituției, preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, preşedintele promulgă legea. În condițiile în care de la preluarea mandatului prezidențial de către Igor Dodon acesta a refuzat de mai multe ori să promulge legile asupra cărora Parlamentul și-a menținut repetat votul, Curtea Constituțională a decis că acesta „este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile de serviciu”, iar astfel poate fi suspendat temporar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...