Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Parlamentul și-a menținut votul asupra…

Parlamentul și-a menținut votul asupra modificării Codului Audiovizualului, remis spre reexaminare de Igor Dodon

Foto: burkprf.ru

Deputații și-au menținut astăzi, 8 noiembrie, votul pentru aprobarea noului Cod al serviciilor media audiovizuale, remis spre reexaminare de șeful statului, Igor Dodon. Astfel, Parlamentul va expedia din nou proiectul în adresa președintelui, care este obligat în acest caz să promulge legea.


Președintele a remis la reexaminare proiectul, menționând că având scopul de a proteja spațiul audiovizual național, acest proiect instituie reglementări care concentrează și monopolizează spațiul mediatic cu programe de televiziune și radio cu conținut informativ-analitic, militar și politic, produse în statele membre ale UE, SUA și Canada, precum și cele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. În opinia Președinției, aceste aspecte vor limita accesul consumatorului autohton la produsele media de altă proveniență.

Noul Cod al Audiovizualului prevede un șir de noi reglementări referitoare la principiile de comunicare audiovizuală, în temeiul cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media, inclusiv: libertatea de exprimare, independența editorială, asigurarea informării corecte, protecția minorilor și a persoanelor cu dizabilități, echilibrul de gen, protejarea spațiului audiovizual național, transparența proprietății, accesul la evenimente importante majore, protecția jurnaliștilor, dreptul la replică etc.

Potrivit art. 93 (2) din Constituție, Preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea.

În cazul în care Igor Dodon va refuza să promulge Codul serviciilor media audiovizuale, acesta riscă să fie suspendat  din funcție pentru a cincea oară. De fiecare dată, documentele au fost semnate de preşedintele parlamentului, Andrian Candu.