22:11:46 19.04.2024
Stiri

OPINIE // După invalidarea alegerilor locale din capitală, era imperativ să fie modificată legislația electorală

Politică 08.11.2018 10:19 Vizualizări1142 Autor: Ziarul National
OPINIE // După invalidarea alegerilor locale din capitală, era imperativ să fie modificată legislația electorală facebook


Vicepreședintele Parlamentului, membrul Grupului Popular European, Valeriu Ghilețchi, susține că după invalidarea alegerilor locale din municipiului Chișinău, era imperativ să fie creată comisia parlamentară și să fie modificată legislația electorală. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Butonul roșu” de la postul public Moldova 1, transmite IPN.

Politicianul spune că modificări propuse trebuie să fie aplicate în alegerile parlamentare din 2019 pentru că există teama de a fi anulat scrutinul.

Președintele Partidului Acțiunea Democratică, Mihai Godea, consideră că electoratul nu poate fi influențat atât de mult în ziua tăcerii și în ziua alegerilor de agitația electorală. Mihai Godea sugerează ca aceste modificări, chiar dacă vor fi votate în Parlament, să fie valabile pentru următorul scrutin, nu cel din februarie, astfel să fie respectate recomandările Comisiei de la Veneția privind modificarea legislației electorale .

Deputatul socialist Andrian Lebedinschi consideră că anularea zilei tăcerii și permiterea agitației electorale în ziua scrutinului nu va aduce plusvaloare partidelor politice. „Dacă se va lua această decizie, noi ne vom conforma. Dacă se va permite agitația în ziua alegerilor, noi vom profita de această metodă, dacă va fi interzisă, înseamnă că noi o să respectăm întocmai prevederile legii”, a afirmat socialistul.

Editorialistul Nicolae Negru consideră că justiția este cea care trebuie schimbată pentru că de la aceasta a venit problema nevalidării alegerilor locale. „Justiția a interpretat în mod hazardat, poate incompetent, o prevedere a legislației. Judecătorul va găsi altă modalitate sau motiv pentru a invalida niște alegeri, dacă i se va da posibilitatea. Deci, justiția trebuie schimbată”, notează Nicolae Negru.

Miercuri, 7 noiembrie, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a avizat inițiativa legislativă de a modifica un articol din Codul Electoral pentru a exclude „ziua tăcerii”, adică ziua dinaintea alegerilor, când este interzisă agitația electorală. Problema a apărut după ce instanțele de judecată au invalidat alegerile primarului general al mun. Chișinău pe motiv că liderul PPDA Andrei Năstase ar fi făcut agitație electorală în ziua când aceasta este interzisă de legislație.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md