Premiere la Alegerile SUA: Inculpați pentru fapte penale în Congres, un proxenet decedat și un gay – guvernatori

5f2023de-a1ae-42a9-8866-d6027305e8a0-16_USP_News-_Election_Day

Zeci de milioane de americani au votat marţi, 6 noiembrie, la alegerile legislative parţiale şi regionale. În joc au fost puse 35 de locuri în Senat și toate cele 435 de mandate din Camera Reprezentanților.

În urma alegerilor, Democrații americani au devenit majoritari în Camera Reprezentanților. Preluarea controlului camerei inferioare a Congresului pentru prima oară în ultimii opt ani, le va permite democraților să pună o stavilă în fața agendei prezidențiale. Pe de altă parte, însă, republicanii lui Trump își întăresc poziția majoritară din Senat, transmite BBC.

Totuși, aceste alegeri s-au făcut memorabile prin numeroasele premiere care au avut loc în SUA:

#Cea mai tânără femeie aleasă în Congresul SUA

Alegerile de la mijloc de mandat au adus o schimbare de 180 de grade în viaţa Alexandriei Ocasio-Cortez, care, în mai puţin de cinci luni, a trecut de la a servi cocktailuri într-un bar new-yorkez la statutul de cea mai tânără femeie aleasă în Congresul SUA, la doar 29 de ani, transmite EFE.

Alexandria s-a născut în Bronx pe 13 octombrie 1989, mama sa fiind portoricană, şi a candidat din partea democraţilor în circumscripţia electorală 14 din New York, care include Queens şi Bronx.

Recordul de cea mai tânără parlamentară din istoria Statelor Unite a fost deţinut până acum de reprezentanta districtului 21 din New York, republicana Elise Stefanik, care a ajuns la Washington în 2015 la 30 de ani.

#Primele femei de confesiune musulmană în Camera Reprezentanților

Tot la scrutinul de marţi, alte două candidate democrate, Ilhan Omar şi Rashida Tlaib, o refugiată somaleză şi o americană născută la Detroit din părinţi imigranţi palestinieni, au devenit primele două femei de confesiune musulmană care au fost alese în Camera Reprezentanţilor, în circumscripţii din Minnesota şi, respectiv, Michigan.

#Prima amerindiană homosexuală în Congres

De asemenea, potrivit previziunilor din presa americană, în urma votului exprimat de alegători, Sharice Davids, a devenit prima amerindiană homosexuală care a ajuns în Congresul statelor Unite, ca reprezentant al statului Kansas.

Sharice Davids a candidat în statul Kansas, din partea Partidului Democrat. Lesbiană declarată, ea a obținut o victorie surprinzătoare în fața contracandidatului republican, Kevin Yoder.

#Primul guvernator gay

Vestul statului Colorado va fi condus de un guvernator cu orientare homosexuale. Numele acestuia este Jared Polis şi este primul oficial gay care ocupă o asemenea funcţie. În 2008, Polis era ales în Camera Reprezentanţilor, iar acum a reuşit să-şi învingă contracandidatul, Walker Stapleton, reprezentant al Partidului Republican din SUA.

#Congresmani inculpaţi pentru diverse fapte penale realeşi în Congres

Doi republicani, Duncan Hunter, membru al Camerei Reprezentanţilor din California, şi Chris Collins, membru al Camerei Reprezentanţilor din New York, inculpaţi pentru fapte penale, au fost realeşi marţi.

Hunter a fost inculpat în august în legătură cu o serie de fapte penale, inclusiv folosirea pentru scop personal a fondurilor de campanie, fraudă, fals în acte, încălcări ale regulilor privind finanţarea campaniilor. Politicianul a pledat nevinovat.

Collins a fost inculpat, tot în luna august, în legătură cu fraude pe piaţa de capital şi afirmaţii false privind o presupusă schemă de tranzacţionare pe baza informaţiilor privilegiate. Şi Collins a pledat nevinovat în privinţa acestor acuzaţii.

#Un proxenet american a câştigat alegerile în Nevada după ce a murit

Dennis Hof, unul dintre cei mai celebri proxeneţi ai Americii, care a decedat pe 16 octombrie, candidat al Partidului Republican la alegerile legislative pentru Congres organizate marţi, a fost desemnat câştigător în statul Nevada.

Anul acesta, Dennis Hof a fost desemnat candidat al Partidului Republican pentru un loc în parlamentul statului Nevada. Buletinele de vot cu numele lui pentru alegerile din 6 noiembrie fuseseră deja trimise când Hof a fost descoperit mort, pe 16 octombrie.

Autorităţile au declarat la momentul respectiv că vor pune anunţuri în zonele în care se va vota, prin care alegătorii vor fi înştiinţaţi că acesta a murit. Dacă acesta va câştiga alegerile, va fi nominalizat un alt membru al Partidului Republican în locul lui, au mai spus oficialii, lucru, care, de altfel, s-a şi întâmplat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente