23:38:28 18.04.2024
Stiri

VIDEO // România SALVEAZĂ cetățenii R. Moldova cu propriile vieți: Cum a fost adus SMURD-ul în stânga Prutului

Știri 06.11.2018 15:33 Vizualizări1640 Autor: Ziarul National
VIDEO // România SALVEAZĂ cetățenii R. Moldova cu propriile vieți: Cum a fost adus SMURD-ul în stânga Prutului


Un schimb de experiență la București al unui grup de salvatori din R. Moldova a pus bazele, încă în anul 2010, colaborării între autoritățile de pe cele două maluri ale Prutului în domeniul serviciului medical de urgență.

Colegii din România au ajutat la scurt timp angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din R. Moldova să scrie și să depună proiecte pentru finanțare din fondurile europene pentru a lansa serviciul SMURD și în stânga Prutului.

În 2014, România oferea R. Moldova primele cinci ambulanțe SMURD pentru cele două Centre ale Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare de la Bălți și Cahul, urmând utilaje și echipamente pentru Centrul de instruire a paramedicilor.

Purtătoarea de cuvânt a IGSU, Liliana Pușcașu, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că, din 2014 și până acum, elicopterele SMURD din România au efectuat 60 de operațiuni aero-medicale pe teritoriul R. Moldova, salvând viețile basarabenilor.

Totodată, aproape 14 mii de oameni au beneficiat de asistență calificată odată cu apariția în Republica Moldova a Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare.

De la lansarea SMURD în stânga Prutului, echipajele de medici și paramedici au efectuat 17 misiuni internaționale în cadrul cărora zeci de oameni au primit îngrijiri calificate și au fost aduși acasă după ce au suportat accidente de muncă sau de circulație în alte țări.

În urma colaborării cu Guvernul României, în cadrul Centrului de Formare în România au fost pregătiți 106 paramedici care activează în două regiuni din R. Moldova - la Bălți și Cahul.

Din păcate, o astfel de operațiune s-a încheiat tragic, după ce un elicopter SMURD s-a prăbușit, pe 2 iunie 2016, în pădurea de lângă localitatea Haragâș din raionul Cantemir, fiind în drum spre Iași, după ce a transportat un bolnav de la Cahul la Chișinău.

Toate cele patru persoane aflate la bord - pilotul, copilotul, medicul și un asistent - au decedat la fața locului.

Pe lângă operațiunile aero-medicale ale elicopterelor de la Galați sau Iași, ambulanțele SMURD au intervenit în mii de situații excepționale produse în R. Moldova, dar și pentru transportarea în R. Moldova a moldovenilor traumatizați peste hotarele republicii.


Clipul video a fost realizat de Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare „RoAid”, în cadrul „Proiectului de comunicare pentru promovarea avantajelor concrete ale inițiativelor finanțate de România în Republica Moldova în ultimii ani, adresate cetățenilor din Republica Moldova”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md