Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reacția președintele Parlamentului la refuzul…

Reacția președintele Parlamentului la refuzul lui Igor Dodon de a promulga noul Cod al audiovizualului

colaj zdg

Președintele Igor Dodon a refuzat să promulge Codul serviciilor media audiovizuale, care prevede, printre altele, interzicerea difuzării posturilor rusești de radio și televiziune. Proiectul a fost remis la 2 noiembrie, curent, la Parlament, spre reexaminare. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Dodon este obligat să promulge legea, în caz contrar, riscă să fie suspendat din funcție pentru a cincea oară.

Șeful statului a prezentat Parlamentului o scrisoare prin care își argumentează decizia. Argumentele lui Dodon, însă, nu l-au convins pe speakerul Andrian Candu.

„Președintele Igor Dodon a adus argumentele sale pe câteva pagini încercând să justifice refuzul de promulgare a Codului serviciilor media audiovizuale. Eu am un singur argument care le acoperă pe toate – proiectul transpune în premieră în legislația națională normele UE de reglementare în domeniu și a fost elaborat de specialiști, nu de politicieni. Libertatea presei este un subiect în afara contextului electoral și așa va rămâne”, a scris Candu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit art. 93 (2) din Constituție, Preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea.

În cazul în care Igor Dodon va refuza să promulge Codul serviciilor media audiovizuale, acesta riscă să fie suspendat  din funcție pentru a cincea oară. De fiecare dată, documentele au fost semnate de preşedintele parlamentului, Andrian Candu.