‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 26 martie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn ce măsură vremea caldă din această perioadă afectează unele familii de albine

În ce măsură vremea caldă din această perioadă afectează unele familii de albine

‹ adv ›
‹ adv ›

În ce măsură, temperaturile mai ridicate decât de obicei înregistrate la începutul lunii noiembrie curent afectează albinele și dacă apicultorii ar trebui să întreprindă anumite măsuri pentru a nu se confrunta cu moartea familiilor, am încercat să aflăm de la Mihai Bozianu, apicultor din Hâncești.

Contactat de Agrobiznes, acesta a ținut să remarce că se confruntă cu anumite probleme doar familiile care au un grad mai mare de infestare cu varroa, sau acolo unde regina, văzând că intră în iarnă cu populație puțină, începe să se reproducă.

„Părerea mea este că, se confruntă cu anumite probleme doar familiile de albini care au un grad mare de infestare cu varroa, sau familiile care s-au depopulat. Văzând că intră în iarnă cu populație puțină regina începe să se reproducă. Personal, am verificat încă acum o lună stupii și din cele 40 de familii am găsit doar la 2 puiet activ. Aceasta, însă este neînsemnat. Dar de cele mai multe ori problema este de fapt în apicultor. Eu cred că dacă o familie de albine moare în primăvară, 90% din vină o poartă apicultorul”, ne-a spus Mihai Bozianu.

Apicultorul consideră că, deseori nu doar natura este de vină. Apicultorii trebuie să se adapteze la schimbările climaterice și astfel vor evita anumite probleme cu care se confruntă.

„În mod normal, familia de albine se străduie să scadă temperatura interioară a cuibului până la 24-30ºC, astfel ca regina să nu se reproducă. Uneori, nu doar natura este de vină. Noi trebuie să ne adaptăm la condițiile climaterice și atunci nu vom avea probleme, pentru că deja câțiva ani la rând iarna începe în a doua jumătate a lunii decembrie. Greșeala apicultorilor este că le izolează prea devreme. Sau nu au efectuat tratamentele la timp și au un grad înalt de infestare cu acareanul varroa. Personal, cu o lună în urmă le-am scos toate materialele care ar duce la încălzire, astfel ca să opresc reginele să se reproducă”.

Mihai Bozianu vine cu mai multe recomandări pentru apicultori și evidențiază că respectarea acestor reguli de bază vor contribui la un iernat mai bun a familiilor de albine.

„La moment, recomand apicultorilor să înlăture materialele izolante, astfel ca albinele să se adune în ghemul de iernat. Totodată, trebuie de realizat o ultimă verificare a gradul de infestare cu varroa, dacă există necesitatea,  de efectuat tratamente. Familiile care sunt pe 2-3 rame să le uneasc câte 2 familii. Să scoată fagurii albi și cei laterali care sunt în plus. Foarte important este să regleze gratia antișoareci. Să pună momeli pentru șoareci în cutii speciale în care să nu aibă acces animalele, păsările de casă, copii”, a mai amintit apicultorul.

‹ adv ›

Menționăm că, împachetarea stupilor are rolul de a feri familia de albine de variațiile bruște de temperatură și este necesară mai ales în perioadele cu temperaturi exterioare mai scăzute, în care familia crește puiet.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii