13:54:36 19.04.2024
Stiri

EXPERT despre anularea taxelor de import, convenită de Putin cu Dodon: E un JOC MURDAR care poate să avantajeze pe cineva în perioada electorală

Economie 06.11.2018 13:00 Vizualizări1315 Autor: Ziarul National
EXPERT despre anularea taxelor de import, convenită de Putin cu Dodon: E un JOC MURDAR care poate să avantajeze pe cineva în perioada electorală Europa Liberă
Expertul Viorel Chivriga


De la 1 ianuarie 2019, Rusia urmează să anuleze, temporar, taxele de import pentru unele produse agricole moldovenești, a anunțat ieri președintele Igor Dodon. Pe de altă parte, experții cred că, dacă va fi pusă în aplicare, această decizie este una strict politică, având legătură cu alegerile din Republica Moldova, iar efectul ei va fi unul nesemnificativ.

Liderul rus Vladimir Putin i-ar fi promis lui Igor Dodon, în timpul vizitei oficiale a acestuia la Moscova, săptămâna trecută, că de la 1 ianuarie vor fi scoase taxele de import pentru fructe, legume, conserve și producție vinicolă. Igor Dodon a precizat însă că acțiunea va fi valabilă doar șase luni. El atenționat că taxele vor fi restabilite și Moscova ar putea trece și la alte acțiuni, mai drastice, dacă nu-i va conveni guvernarea de la Chișinău.

„Eu cred că dacă rămâne această guvernare, același guvern și majoritate parlamentară care nu vor să dicute cu nimeni, nu vor să aibă relații bune cu toți, nu exclud că după șase luni, dacă nu se schimbă situația în R.Moldova, taxele ar putea să revină și chiar unele interdicții mai dure”, a spus Dodon, citat de „Radio Chișinău”.

CITIȚi și Igor Dodon apără Federația Rusă și critică autoritățile R. Moldova. „Este o supraforță mondială și a făcut un pas generos cu anularea taxelor vamale la export”

Decizia Moscovei, dacă va fi aplicată, este una strict politică, având legătură cu alegerile din Republica Moldova, a comentat pentru aceeași sursă expertul economic Viorel Chivriga. El a explicat că scoaterea unor bariere tarifare pentru un anumit termen se practică doar în cazul unor argumente economice pentru statul care ia această decizie, însă acum acestea nu există. În plus, deschiderea pieței pentru o perioadă de șase luni este prea puțin pentru producătorii moldoveni ca să pătrundă pe o piață pe care nu au fost admiși timp de câțiva ani, locul lor fiind preluat de alții.

„Ridicarea bariereleor tarifare va avea loc în campania electorală și în perioada în care va fie realizat scrutinul electoral. Dar asta nu înseamnă că relațiile moldo-ruse capătă noi nuanțe și anume pozitive. E un joc murdar care poate să avantajeze pe cineva în perioada asta, numai nu soluționează problemele pe care le avem noi”, declară Chivriga.

Amintim că Rusia a impus interdicții și taxe pentru mai multe produse moldovenești, după semnarea de către Republica Moldova a Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană. Decizia Moscovei a fost calificată atunci drept una politică.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md