05:11:07 25.04.2024
Stiri

FOTO // COMUNICAT: „Ilan Șor continuă să reîntoarcă moldovenii la baștină”

Partide/Comunicate 06.11.2018 13:03 Vizualizări1159 Autor: Ziarul National
FOTO // COMUNICAT: „Ilan Șor continuă să reîntoarcă moldovenii la baștină”


„Grație proiectului implementat de primarul de Orhei, Ilan Șor, „Moldova e casa mea”, recent în localitate au revenit alți șapte moldoveni. Oameni au decis să se întoarcă la baștină după ce autoritățile locale au aprobat uni Regulament prin care obțin mai multe facilități,”, informează Primăria Orhei.

Potrivit Regulamentului aprobat de Consiliul municipal Orhei, cei reveniți în municipiul Orhei beneficiază de un ajutor unic în mărime de 10 000 de lei, care se achită, la cerere, în două rate; compensații pentru cheltuielile de transport urban în raza municipiului Orhei (pentru cei reveniți în municipiu și membrii familiilor lor), stabilit în mărime de 100 de lei pentru fiecare persoană. Cei 100 de lei se achită timp de un an, de la data înregistrării repatriatului în Registru.

Sursa citată mai menționează că cei care revin în Orhei de peste hotare li se acordă compensații pentru plata serviciilor comunale. Este vorba de 300 de lei pe lună, pentru fiecare familie, acordați în perioada noiembrie – martie. Totodată, cei repatriați mai beneficiază de facilități fiscale.

Proiectul „Casa mea e Moldova” a fost implementat în vederea asigurării securității demografice, economice şi socio-culturale a municipiului Orhei, în scopul redresării consecvente a problemelor demografice. În perioada octombrie 2017 - octombrie 2018, circa 50 de cetățeni reveniți la baștină au depus actele pentru obținerea statutului de persoană revenită de peste hotare în municipiul Orhei. Persoanele care au revenit în Orhei sunt în majoritatea cazurilor din Federația Rusă, Italia, Israel.

„Recent, sute de moldoveni din diaspora din Italia au semnat proiectul de lege al Partidului „ȘOR” care vrea să-i aducă acasă. Inițiativa legislativă prevede un șir de compensații, facilități și sprijin pentru cei care decid să revină acasă. Printre acestea se numără: rambursarea costurilor pentru revenire și pentru transportarea bunurilor personale; scutirea de taxe vamale la importul bunurilor personale și automobilelor; asigurarea cu locuri de muncă sau asistență în căutarea unui serviciu; accesul la programul „Locuințe sociale” și împrumuturi preferențiale pentru construcții; stimulări fiscale”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, moldovenii care vor reveni în R. Moldova și nu vor avea niciun venit, vor primi, în primele șase luni, îndemnizații lunare a câte 500 de euro.

„În același timp, fiecare membru al familiei care se va întoarce acasă va primi o îndemnizație unică în valoare de 3 salarii minime garantate pe economie. E vorba de persoanele care au atins vârsta de 18 ani și în valoare de 1 salariu minim garantat pe economie pentru minori. Potrivit calculelor experților, doar în primele șase luni după întoarcere, fiecare persoană va primi de la stat aproximativ 5.000 de euro în calitate de sprijin direct și indirect, sub formă de ajutor financiar, beneficii, scutiri de impozite, etc”, mai arată sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md