18:01:51 25.04.2024
Stiri

Pe 11 noiembrie, toate privirile se îndreaptă spre Paris. Peste 60 de șefi de stat și de guvern participă la ceremonia care marchează 100 de ani de sfârșitul Primului Război Mondial

Știri 06.11.2018 09:00 Vizualizări1233 Autor: Ziarul National
Pe 11 noiembrie, toate privirile se îndreaptă spre Paris. Peste 60 de șefi de stat și de guvern participă la ceremonia care marchează 100 de ani de sfârșitul Primului Război Mondial


Președintele american, Donald Trump, se va întâlni cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan și cel rus, Vladimir Putin la Paris, care vor participa pe 11 noiembrie, alături de cel puțin 60 de șefi de stat și de guvern, la ceremonia de marcare a sfârșitului Primului Război Mondial, anunță The Guardian.

Întâlnirile pe care Donald Trump le va avea cu cei doi lideri survin la scurt timp după rezultatul alegerilor intermediare de marți, care vor determina majoritatea în Congres pentru următorii doi ai mandatului liderului de la Casa Albă. Se așteaptă ca în aceeași zi să se adopte o decizie cu privire la noi sancțiuni economice împotriva Rusiei pentru utilizarea armelor chimice pe teritoriul britanic.

Sancțiunile impuse de Congresul american împotriva Moscovei ar putea fi draconice și ar putea tensiona și mai mult atmosfera întâlnirii dintre Trump și Putin, care se anunță deja a fi una încordată ca urmare a deciziei Statelor Unite de a se retrage din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF).

La polul opus, președintele francez și gazda ceremoniei de comemorare a Centenarului sfârșitului Primului Război Mondial speră să utilizeze anvergura acestui moment pentru a atrage atenția asupra renașterii unui naționalism promovat de liderii autoritari care amenință democrațiile liberale și instituțiile multilaterale, rezultat al celui de-al Doilea Război Mondial.

Emmanuel Macron și-a exprimat deja teama că o atmosferă asemănătoare anilor 1930 poate fi constată în zilele noastre în Europa.

Observațiile sale au fost urmate de un sondaj care arată că partidul francez de extrema-dreapta Adunarea Națională (RN) a depășit pentru prima dată formațiunea președintelui Emmanuel Macron în sondajele care măsoară intențiile de vot pentru alegerile europarlamentare din luna mai a anului viitor.

Liderul de la Palatul Elysee a făcut apel la cooperare, invitând-o pe Angela Merkel, cancelarul german, să susțină discursul de deschidere a Forumului de pace de la Paris, menit să arate importanța practică și ideologică a multilateralismului, temă pe care intenționază să o transforme în epicentru al alegerilor europene ce vor avea loc anul viitor.

Palatul Elysee a anunțat că mai mult de 100 de demnitari străini care reprezintă state ce au luptat în Primul Război Mondial sunt așteptați să participe la ceremonie. Doar 20 de lideri africani urmează să ia parte la evenimentele de marcare a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, citează caleaeuropeana.ro.

Se așteaptă ca războiul din Siria, care durează de șapte ani, dar și noile sancțiuni impuse Iranului, să fie subiectele care vor domina întrevederea dintre Donald Trump și Vladimir Putin.

Washington anticipează că întâlnirea bilaterală va fi una scurtă și nu la fel controversată ca întrevederea lor din iulie, găzduită de Helsinki. Să nu uităm însă că cei doi lideri sunt imprevizibili.

În situația în care Trump va triumfa în cadrul bătăliei electorale de mâine, există posibilitatea ca acesta să interpreteze victoria ca pe un semnal ce îi dă posibilitatea de a avea mai multă libertate în relația cu Rusia.

Mult așteptata întrevedere dintre Donald Trump și Recep Tayyip Erdogan va fi prima reuniune bilaterală după ce Turcia a acuzat aliatul SUA din Orientul de Est, Arabia Saudită, că se face vinovată de uciderea jurnalistului Washington Post, Jamal Khashoggi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md