16:36:55 19.04.2024
Stiri

Businessul din R. Moldova se TEME să raporteze abuzul și corupția: „Inspectorii ne vor sancționa și mai drastic”

Economie 05.11.2018 16:19 Vizualizări1466 Autor: Ziarul National
Businessul din R. Moldova se TEME să raporteze abuzul și corupția: „Inspectorii ne vor sancționa și mai drastic”


Oamenii de afaceri din R. Moldova se arată nemulțumiți de abuzurile inspectorilor care vin să le verifice businessul. Ei susțin că, inițial, e nevoie de controale consultative și informative și chiar de o lege a prevenției, care să ușureze activitatea oamenilor de afaceri.

Propunerile au fost expuse de oamenii de afaceri care au participat la masa rotundă de la Drochia, organizată pe 31 octombrie curent de către Camera de Comerț si Industrie, filiala Soroca.

„Nu înțelegem care este scopul analizei postfiscale, de regulă inspectorii fiscali stau cu lunile și blochează activitatea companiilor. Noi, oamenii de afaceri, nu cunoaștem care sunt drepturile noastre când vine un inspector cu controlul și care sunt drepturile inspectorilor. Inspectorii au planuri de raportat, de aceea ei întocmesc procese-verbale și pun amenzi, chiar și minime, la orice control. Când vine inspectorul la control, te întreabă: cum procedăm, omenește sau neomenește?”, susțin oamenii de afaceri.

Unii agenți economici au declarat că au companii mici, cu un director și un contabil, și nu reușesc să cunoască și să înțeleagă toate legile care sunt adoptate și modificate. Mai există și problema personalului în întreprinderi, când cei aflați la vârsta de pensionare au experiență, dar nu cunosc instrumentele și tehnologiile moderne, iar cei tineri le cunosc, dar nu au experiență.

O altă problemă cu care se confruntă oamenii de afaceri este educația duală slab dezvoltată: „Nu poți pregăti specialiști, dacă studiezi tehnica din perioada sovietică. La o tehnică modernă e nevoie de inginer. Agentul economic cheltuiește bani și timp pentru instruirea unui tânăr stagiar, iar acesta pleacă peste o perioadă cu tot cu cunoștințe”.

Masa rotundă a fost organizată de către IDIS „Viitorul”, în cadrul Agendei Naționale de Business (ANB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie și cu sprijinul CIPE (Center for International Private Enterprise).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md