Nume
Parola
Vizualizări: 5031
Instrumente de comunicare „Angajator – angajat, persoană cu dizabilități de auz”
Chișinău, 5 Noiembrie 2018 — Asociația Surzilor din Republica Moldova (ASRM), în primele 6 luni de implementare a proiectului ,,Deaf Skills Moldova”, realizat cu susținerea financiară a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării prin intermediul Programului de Granturi 2018 pentru organizațiile de tineret, a elaborat mai multe instrumente de comunicare „Angajator – angajat, persoană cu dizabilități de auz”, care au drept scop șă faciliteze procesul de interrelaționare și incluziune a persoanelor cu dizabilități de auz în câmpul muncii.

Astfel, au fost elaborate și lansate următoarele produse:
• Ghid de conversație între Angajator și Angajat, persoană cu dizabilități de auz (pdf)
Ghidul abordează problemelor persoanelor cu deficiențe de auz ca membri egali ai societății cu drepturi și libertăți depline, vine să completeze un regretabil gol informațional, punând la îndemână metode, îndrumări și sfaturi practice care denotă faptul că persoanele cu deficiențe de auz au nevoie de susținere și aprecierea celor din jur.
Versiunea pdf a ghidului poate fi accesată la adresa: http://as.md/wp-content/uploads/2016/08/Ghid_web.pdf

• Ghid de conversație între Angajator și Angajat, persoana cu dizabilități de auz (Video)
Această este o mostră de conversarție între Angajator și Angajat, persoana cu dizabilități de auz. Dialogul are o durată de 5,26 minute și utilizează termini uzuali la angajare în câmpul muncii.
Fișierul video poate fi urmărit la această adresa: https://youtu.be/jApvvP6XZ6I

• Serviciul de comunicare on-line „Angajat – angajator”.
Operatorii serviciului pot fi contactați de luni până vineri, între orele 8.00-10.00, la adresa Deaf Center prin intermediul aplicațiilor Skype, Viber și/sau Whatsapp la numerele de telefon: 069678600 și 078012889 de către angajator sau salariat (persoană cu dizabilități de auz) pentru a facilita procesul de comunicare, a traduce sarcinile zilnice și instrucțiunile necesare. În acest scop, ASRM a dotat, din resurse proprii, serviciul cu echipament și a delegat 2 (doi) translatori autorizați în limbajul mimico-gestual, care sunt angajați în calitate de operatori.

Vectorul integrării europene, declarat în Republica Moldova, dictează o revizuire a atitudinii față de persoanele cu dizabilități, în sensul implementării prevederilor Convenției ONU cu privire la protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități și creării unor condiții adecvate pentru incluziunea lor socio-profesională, pentru excluderea factorilor, care determină stagnare în manifestările lor.

Asociația Surzilor din Republica Moldova îndeamnă angajatorii din diverse domenii de activitate să utilizeze instrumentele de comunicare elaborate și îi încurajează să integreze în echipele lor profesionale persoane cu dizabilităţi de auz, să manifeste disponibilitatea de a le înțelege și a le oferi suport și monitorizare. Angajarea unei persoane cu dizabilităţi la locul potrivit cu abilităţile sale poate fi o alegere cât se poate de înţeleaptă, care poate genera profit pentru angajatori și beneficii pentru stat.


#NOISUNTEM


Pentru informații suplimentare:
Evgheni Munteanov, Director Proiect, +373 78201199, deaf.moldova@gmail.com
Natalia Babici, Prim Vice-Președinte, Asociația Surzilor din Republica Moldova, + 373 69371371.

Acest proiect este realizat de Asociația Surzilor din Republica Moldova (ASRM), în parteneriat cu Alianța INFONET, implementat în cadrul Programului de Granturi 2018 pentru organizațiile de tineret, cu suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.