(foto) 9 automobile electrice, plug-in și hibride au parcurs 750 de km. Cum a decurs prima ediție a Moldova Hybrid Electro Maraton

DSC09086

9 automobile electrice, plug-in și hibride au parcurs 750 de km în cadrul Moldova Hybrid Electro Maraton. Mașinile au parcurs distanța timp de cinci zile, traversând orașele Chişinău, Orhei, Soroca, Drochia, Bălţi şi Ungheni.

În ultima zi de maraton, maşinile participante au revenit în Chişinău şi s-au aliniat în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru toţi doritorii de a cunoaşte pe viu electromobilele şi a afla din prima sursă cifrele de consum și performanța tehnică a automobilelor.

DSC09311

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 54 automobile totalmente electrice şi doar 5 staţii de încărcare, toate în Chişinău.

DSC09086

„Numărul solicitărilor pentru automobile electrice este în creştere anuală şi, prin urmare, este firească necesitatea dezvoltării infrastructurii pentru maşinile cu zero emisii. Suntem bucuroşi să anunţăm că datorită parteneriatului dintre Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Fondul pentru Eficienţă Energetică în următoarele luni pe principalele trasee urbane vor fi instalate 14 staţii de încărcare a electromobilelor. Reţeaua va favoriza creşterea mobilităţii electrice în oraşele mari şi va crea un coridor dintre România şi Ucraina. Sperăm ca acesta să fie doar începutul frumoasei călătorii şi că în viitor vom fi martorii creşterii impresionante a numărului automobilelor electrice. Astfel promovăm parcursul de dezvoltare curată, verde şi durabilă pentru R. Moldova”, susţine Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct PNUD Moldova.

foto7

14% din volumul total de emisii de gaze cu efect de seră în Republica Moldova revine sectorului transporturilor. Maşinile participante la maraton au avut un impact pozitiv asupra mediului ambiant reducând cu 1,2 tone nivelul emisiilor de CO2. Spre comparaţie, această cantitate de CO2 poate fi asimilată de 400 de copaci timp de 1 an.

201811-12313-qwkrg-naxWPVHktn
DSC08255
foto 3
IMG_6493

Proiectul Oraşe Verzi Durabile, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln. USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD – de PNUD Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente