14:53:42 25.04.2024
Stiri

Igor Dodon apără Federația Rusă și critică autoritățile R. Moldova. „Este o supraforță mondială și a făcut un pas generos cu anularea taxelor vamale la export”

Politică 05.11.2018 12:38 Vizualizări4014 Autor: Ziarul National
Igor Dodon apără Federația Rusă și critică autoritățile R. Moldova. „Este o supraforță mondială și a făcut un pas generos cu anularea taxelor vamale la export” captură privesc.eu


Președintele Igor Dodon susține că, în urma înțelegerilor sale cu Vladimir Putin, Federația Rusă va anula, începând cu 1 ianuarie 2019, taxele vamale la exportul legumelor, fructelor, conservelor de fructe și legume, dar și la produsele vitivinicole din R. Moldova.

Anularea acestor taxe va fi valabilă numai șase luni, iar dacă actuala guvernare va câștiga alegerile, atunci Rusia va reveni la practica actuală, recunoaște Dodon. Mai mult, șeful statului afirmă că, dacă socialiștii nu câștigă alegerile, atunci Rusia va pune interdicții mai dure pentru producătorii moldoveni.

„Eu tot am fost împotriva embargoului, dar le-am spus acestora de la guvernare să nu ratifice Acordul de asociere cu UE. Le-am zis că vor fi restricții. Dacă va rămâne aceeași guvernare, aceeași majoritate parlamentară, atunci vor fi din nou restricțiile respective. Noi ne dorim relații bune cu Vestul și cu Estul. Asta nu înseamnă că trebuie să mergem în genunchi după cineva. Cred că ,dacă se păstrează actuala majoritate după alegeri, atunci interdicțiile vor fi și mai dure”, a avertizat astăzi Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, dacă va fi o colaborare la nivel de guverne, atunci piața rusă va fi deschisă pentru producătorii din R. Moldova. „Rușii nu vor nimic în schimb. Vor doar să fim prieteni. Ei tot timpul spun că noi să fim prieteni cu cine dorim: România, Uniunea Europeană, SUA, dar să nu fim împotriva Federației Ruse. Federația Rusă este deschisă spre colaborare, Federația Rusă este o supraputere mondială. Rușii au făcut un pas generos cu anularea taxelor vamale la export, mai ales că au și ei probleme cu producătorii locali”, a adăugat oficialul.

Sursa citată a mai spus că, dacă actuala guvernare avea o altă atitudine față de Rusia, atunci lucrurile se schimbau în bine: „Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene va întreprinde o vizită în Rusia. Este prima vizită a unui oficial al Guvernului de la Chișinău după martie 2016. Pentru ca aceste taxe să fie anulate pentru mai mult timp, e nevoie de negocieri la nivel de Guvern”.

Întrebat dacă a discutat cu Vladimir Putin despre retragerea trupelor și armamentului rusesc din stânga Nistrului, mai ales că Adunarea Generală a ONU a aprobat o rezoluție în acest sens, șeful statului a spus că R. Moldova trebuie să-și „întărească statalitatea”.

„La toate întâlnirile cu domnul Putin discutăm despre Transnistria. Faptul că pentru prima dată a fost numit un reprezentant special al președintelui Rusiei pentru R. Moldova, nu doar pentru Transnistria, este un semnal important. Despre retragerea trupelor? R. Moldova trebuie să-și întărească neutralitatea. Cred că, odată cu rezolvarea diferendului transnistrean, nu vor mai fi trupe străine pe teritoriul R. Moldova”, a conchis Igor Dodon.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md