Piaţa comerţului cu arme: Cursa înarmării se mută în Orientul Mijlociu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nivelul comerțului cu arme a crescut în 2014 pentru al șaselea an consecutiv, conform unui studiu efectuat de experții companiei americane de cercetare IHS.

Valoarea totală a cheltuielilor de apărare din lumea întreagă a crescut cu 13 procente, până la suma de 64,4 miliarde de dolari.

Din acest punct de vedere, producătorii de armament pot sta liniștiți, în top apărând mereu clienți noi dispuși să plătească sume ridicate pentru modernizarea arsenalului din dotare, informează ziarul The Independent.

Topul agresivității

Anul trecut, saudiții au plușat cu aproape un miliard de dolari mai mult decât guvernul Indiei în programul de modernizare a tehnicii militare din țară.

6,5 miliarde de dolari a cheltuit Arabia Saudită pe armamentul achiziționat în 2014, ocupând și primul loc în topul importatorilor de arme din lumea întreagă.

Riadul a recurs anul trecut la o creștere a investițiilor în armament modern cu 54%, surclasând India în topul marilor cumpărători de arme din lume.

Regatul din Orientul Mijlociu este secondat de India, cu un buget de achiziții de 5,6 miliarde de dolari și de China care a important tehnică de luptă în valoare de 2,6 miliarde de dolari americani.

Emiratele Arabe Unite și Taiwanul dețin pozițiile 4 și 5 în clasament, fiecare cu câte 2,2 miliarde de dolari, în timp ce Australia le urmează, cu un buget de 2 miliarde destinat noilor arme.

Topul celor mai mari vânzători de tehnică militară

În tabăra cealaltă, „premianții” sunt, în ordine, SUA și Rusia. Statele Unite au vândut armament de 23,7 miliarde de dolari, în timp ce corporațiile militare rusești au raportat doar 10 miliarde încasate din comerțul cu arme.

De altfel, Rusia este și singura țară non-NATO prezentă în topul marilor vânzători de tehnică militară, lista fiind completată de Franța, Marea Britanie, Germania și Italia cu vânzări de 5 miliarde, 4,2 miliarde, 3,6 miliarde, respectiv 2 miliarde de dolari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...