06:56:32 20.04.2024
Stiri

Nouă mii de cazuri de VIOLENȚĂ în familie, de la începutul anului: Poliția a emis 3 000 de ordine de restricție

Social 05.11.2018 08:30 Vizualizări1103 Autor: Ziarul National


Nouă mii de cazuri de VIOLENȚĂ în familie, de la începutul anului: Poliția a emis 3 000 de ordine de restricție

În primele zece luni ale anului curent, Poliția din R. Moldova a înregistrat peste 9 000 de sesizări cu referire la actele de violență în familie și a emis peste 3 000 de ordine de restricție de urgență.

Oamenii legii raportează că principalele cauze generatoare ale violenţei în familie au fost consumul excesiv de alcool, conflictele și comunicarea între membrii de familie, în special lipsa de educaţie.

Poliția îndeamnă victimele agresiunilor familiale să denunțe cazurile de violență, pentru a salva viața inclusiv a copiilor.

Violența în familie reprezintă orice tip de agresiune fizică, psihică, verbală, sexuală sau economică, săvârșită cu intenție de un membru al familiei împotriva altui membru al aceleiași familii. Ea nu se manifestă într-un episod izolat, ci se repetă atunci când nu se iau măsuri.

Violența în familie este prevăzută ca infracțiune în Codul Penal al R. Moldova.

Pentru a scăpa de violența în familie, Poliția recomandă să îmtreprindeți următoarele acțiuni:

Apelează la Inspectoratul de poliţie local.

Dacă nu poți părăsi locuința, încearcă să te izolezi într-o cameră și să suni la 112.

Dacă nu ai reușit să iei un telefon cu tine, strigă tare ca să audă vecinii sau deschide geamul și cere ajutor. Nu te adăposti în bucătărie – acolo sunt cuțite și obiecte cu care agresorul te-ar putea răni.

Dacă nu ai reușit să scapi de agresor, încearcă să te protejezi în cele mai sensibile părți ale corpului fața și capul. Spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la un vecin sau la o rudă de încredere.

După producerea agresiunii, părăsește domiciliul dacă agresorul mai este în casă ori bănuiești că se va întoarce. Așteaptă afară, într-un loc sigur, până când sosește Poliția.

Dacă nu puteți ieși din casă sau să vă deplasați pentru îngrijiri medicale ori pentru a depune plângere la poliție, sună la 112 și veți fi ajutat de urgență.

Până cercetează Poliția locul agresiunii, nu atinge niciun obiect din acea zonă. Astfel se vor păstra toate probele și poziția lor în cameră: obiecte sparte, haine rupte, lucruri trântine, pete, amprente etc.

Solicită îndreptare de la organul de constatare al Poliţiei, pentru adresare la medicul-legist, sau prezentăte la Centrul de Medicină Legală pentru a primi un certificat medico-legal, care probează leziunile corporale cauzate în rezultatul agresării.

Adresează-te la asistentului social comunitar pentru consiliere.

Mergeţi la cel mai apropiat adăpost sau la un Centru care prestează servicii pentru victimele violenţei în familie (psiholog, consilier familiar, jurist).

Depuneţi cerere în Instanţa de judecată cu solicitarea de a aplica măsurile de protecţie, iar în caz de imposibilitate, solicitați Poliției asistența în solicitarea aplicării măsurilor de protecție.

Dacă ai obținut un ordin de protecție, sună la 112 dacă agresorul nu respectă ordinul de protecție.

Dacă ai rămas în domiciliul unde ați locuit împreună, schimbă încuietorile și nu-i permite agresorului, sub nuciun motiv, să intre în casă.

Informează-ți cunoscuții și vecinii în legătură cu ordinul de protecție și roagă-i să sune la poliție dacă văd că ești urmărită sau agresată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md