Președintele Consiliului Birourilor Carte Verde: Companiile moldovenești trebuie să respecte regulile

La sfarsitul lunii mai 2015, în cadrul Adunării Generale a Consiliului Birourilor Carte Verde, a fost decisă suspendarea Moldovei din sistemul internațional Carte Verde începand cu 1 octombrie. Până atunci, Comitetul de Conducere al Consiliului Birourilor mai poate reveni asupra suspendării Moldovei începând cu 1 octombrie 2015.

Jean Zenners, președintele Consiliului Birourilor Carte Verde, a răspuns la câteva întrebări pentru portalul specializat www.xprimm.md despre eventualitatea suspendării Moldovei din Carte Verde și consecințele acestei măsuri asupra pieței de asigurare din Modova și a cetățenilor moldoveni.

XPRIMM: Care sunt cerintele pe care ar trebui sa le indeplineasca Moldova in vederea evitarii suspendarii din sistemul carte verde incepand cu 1 octombrie?

Jean Zenners: Decizia de a suspenda Moldova din sistemul international Carte Verde este rezultatul neindeplinirii principiilor de baza pe care este axata activitatea sistemului: protectie, incredere, stabilitate financiara, gestionarea fraudelor si a vehiculelor asigurate. Pot spune, de asemenea, ca in prezent sunt monitorizate anumite informatii concrete cu privire la societatile moldovenesti si la piata de asigurari in ansamblu. Saptamana viitoare, aceste informatii vor fi analizate de catre Comitetul de Monitorizare al sistemului Carte Verde. Ulterior, Comitetul de Conducere al Consiliului Birourilor va lua o decizie cu privire la acest aspect.

XPRIMM: Cum apreciati piata de asigurare locala? Credeti ca asiguratorii depun eforturi pentru a indeplini cerintele necesare?

Jean Zenners: Nu am niciun dubiu ca reprezentantii locali au toata disponibilitatea, doar ca nu este usor sa indeplineasca aceste cerinte pentru ca nu este ceva care se poate face foarte rapid. Exista multe lucruri care ar trebui facute. Dar eu nu ma indoiesc cu privire la disponibilitatea lor de a face acest lucru mai bine decat au facut-o in trecut. Nu am nici o indoiala.

XPRIMM: Ati putea da exemplu de o tara care s-a confruntat cu aceeasi situatie si a fost monitorizata pentru aceeasi perioada?

Jean Zenners: Nu am avut niciodata o tara care ar fi fost monitorizata intr-un astfel de context. Dar, desigur, am avut tari care au fost monitorizate. Intotdeauna exista piete care intampina probleme. Este foarte clar ca o astfel de organizatie cum este Consiliul Birourilor a avut in trecut cazuri chiar mai problematice decat in Republica Moldova.

Au fost, de asemenea, exemple in care am decis sa excludem anumite tari din sistem. Deci, situatia din Republica Moldova este complicata, dar nu este o situatie pe care nu am mai intalnit-o inainte.

XPRIMM: Sunteti deschisi la discutii cu companiile locale in vederea identificarii unor solutii corecte?

Jean Zenners: Bineinteles. Altfel nu am fi fost aici. Intotdeauna, Consiliul Birourilor este deschis sa ajute membrii care se afla in situatii mai dificile. Nu ne dorim sa sanctionam sau sa impunem monitorizari etc. Intotdeauna incercam sa ajutam si sa gasim solutii.

XPRIMM: Care vor fi consecintele pentru soferii moldoveni in cazul in care Moldova va fi suspendata din Carte Verde?

Jean Zenners: In primul rand, toate companiile de asigurare din Moldova care emit Carte Verde nu vor mai putea vinde polite Carte Verde, ceea ce inseamna ca ei vor pierde o parte importanta a afacerii lor. Al doilea aspect este ca soferii moldoveni nu vor putea circula liber in afara tarii pentru ca vor fi nevoiti sa achizitioneze o polita de asigurare la frontiera. Asigurare de frontiera este mult mai scumpa decat o Carte Verde cumparata de la companiile moldovenesti. De asemenea, biroul moldovean de asigurari auto (BNAA) va plati despagubiri pentru daune care au fost produse inaintea suspendarii Moldovei din Carte Verde.

XPRIMM: Care sunt sansele amanarii perioadei de suspendare?

Jean Zenners: Teoretic, posibilitatea exista, dar managementul Consiuliul Birourilor nu decide daca acest lucru va fi aplicat in practica. Acest lucru nu este in puterea mea de decizie, ci apartine Comitetului de Conducere al Consiuliului Birourilor.

XPRIMM: In practica dumneavoastra au fost cazuri de amanare a suspendarii?

Jean Zenners: Nu, din informatiile pe care le detin. Dar, Consiliul Birourilor intotdeauna va avea grija sa mentina relatia de colaborare. Chiar daca Moldova va fi suspendata, Consiuliul Birourilor va face totul posibilul ca piata locala si biroul national (BNAA) sa intreprinda masurile necesare in vederea evitarii unei asemenea situatii pe viitor.

XPRIMM: Care sunt recomandarile dvs. pentru companiile locale?

Jean Zenners: Sa respecte regulile.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.