16:23:39 24.04.2024
Stiri

UTIL // De ce nu este bine să RUPI pastila înainte de a o LUA

Știri 17.08.2015 16:41 Vizualizări2028 Autor: Ziarul National


UTIL // De ce nu este bine să RUPI pastila înainte de a o LUA sanatate.bzi.ro

Sunt persoane care atunci când iau pastile, în special comprimate, le rup în două sau mai multe părți considerând că nu au nevoie de toată pastila. Însă, ruperea unui comprimat poate afecta acțiunea acestuia, astfel că efectul farmacologic este foarte mic, nul sau în unele cazuri pot apărea unele reacții adverse, scrie bzi.ro.

Prin ruperea comprimatului se pot forma fragmente mici care își pierd acțiunea terapeutică sau această este foarte redusă.

În comprimatele cu doză mică de substanță activă, această nu este distribuită uniform în toată tableta, astfel încât ruperea tabletei modifică dozajul.

De exemplu, presupunem că avem o tabletă ce conține 1 mg de substanță activă. Această nu este distribuită uniform în toată tabletă. Este posibil că într-o jumătate să se găsească 0,3 mg substanță activă, iar în cealaltă jumătate 0,7 mg. Prin ruperea tabletei în două jumătăți perfect egale vom obține două părți, una cu 0,3 mg și una cu 0,7 mg.

Alte comprimate pot avea un înveliș protector, ce protejează conținutul de lumină, umiditate și alți factori ce pot degrada medicamentul. Distrugerea acestui înveliș prin ruperea comprimatului poate duce la alterarea medicamentului.

Administrarea unui medicament alterat poate provocă reacții adverse pacientului sau poate pune viață acestuia în pericol.

Chiar dacă unele comprimate au trasate pe la mijloc linii ce separă medicamentul în două părți, acestea nu sunt întotdeauna destinate ușurării ruperii comprimatului, ci în cele mai multe cazuri sunt aplicate pentru a putea diferenția mai ușor medicamentele.

Până când va fi scris pe prospect dacă putem sau nu să rupem un comprimat, de recomandat ar fi să nu rupem medicamentul din proprie inițiativă, ci doar atunci când medicul sau farmacistul ne recomanda acest lucru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md