Egiptul adoptă o lege antiteroristă, controversată din punctul de vedere al libertăţii presei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele egiptean Abdel Fatah el-Sisi a ratificat duminică o lege antiteroristă care prevede amenzi foarte mari pentru jurnaliştii care publică informaţii ce contrazic comunicatele oficiale în cazul unor atentate, relatează AFP.

La o zi de la asasinarea pe 29 iunie a procurorului general Hisham Barakat într-un atentat spectaculos, încă nerevendicată, el-Sisi a promis o legislaţie mai dură „în lupta împotriva terorismului”.

Acest atentat a fost urmat, pe 1 iulie, de o serie de atacuri jihadiste de mare amploare împotriva militarilor, în Peninsula Sinai, iar armata s-a înfuriat din cauza felului în care presa a ascris despre aceste atacuri.

Armata a anunţat un bilanţ de 21 de militari omorâţi în aceste violenţe, însă presa a publicat bilanţuri mult mai mari, citând oficiali din domeniu securităţii.

Legea controversată, publicată în jurnalul oficial, introduce o amendă de la 200.000 la 500.000 de lire egiptene (între 23.000 şi 58.000 de euro) pentru orice persoană care difuzează sau publică informaţii „false” despre atentate şi operaţiuni împotriva combatanţilor islamişti.

Criticii legii apreciază că amenzile ar putea obliga micile publicaţii să închidă şi să descurajeze alte publicaţii să lucreze în mod independent.

Guvernul prevedea iniţial o pedeapsă de cel puţin doi ani de închisoare. Însă a renunţat din cauza protestelor jurnaliştilor.

În schimb a fost adăugată o prevedere care autorizează tribunalele să „împiedice persoanele condamnate să-şi exercite meseria într-o perioadă care nu poate depăşi un an, în cazul în care infracţiunea încalcă principiile profesiei”. Meseria de jurnalist nu este menţionată în mod expres.

Această lege alimentează temeri potrivit cărora jurnalişti ajung în tribunale din cauza muncii lor.

Trei jurnalişti de la postul Al-Jazeera, cu sediul în Qatar, au fost condamnaţi în primă instanţă în 2014 la pedepse de până la zece ani de închisoare pentru că au „defăimat” ţara şi au susţinut mişcarea Fraţii Musulmani, a fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de către armată în 2013.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...