/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Cheltuielile pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice vor fi prevăzute în bugetul de stat

04 noiembrie 2018, ora 19:37

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, managerul Oficiului Schimbarea Climei, Vasile Scorpan, spune că finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice urmărește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și mărirea capacităților de stocare a acestora, reducerea vulnerabilității și menținerea și creșterea rezistenței sistemelor umane și ecologice la impactul negativ al schimbărilor climatice. „Această definiție internațională poate fi utilizată pentru a ajuta la clarificarea termenului de „finanțare a schimbărilor climatice” la nivel național. O metodologie unică de marcare a cheltuielilor climatice nu există. Astfel, fiecare țară elaborează o metodologie adaptată la situația concretă la nivel național”, a declarat Vasile Scorban.

Reprezentantul Institutului de Energetică, Ion Comendant, susține că în Republica Moldova, 80 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră sunt de la producerea energiei, transport, clădiri și deșeuri.„ Țara noastră, fiind parte a  organismelor internaționale, are obligațiunea de a contribui la reducerea acestor emisii cu 78% până în anul 2030. O planificare corectă a cheltuielilor va contribui la atingerea acestei ținte”, spune Ion Comendant.

Reprezentanții instituțiilor publice centrale au participat la un atelier de instruire în domeniul planificării cheltuielilor climatice ale bugetului public național. În cadrul evenimentului, aceștia au convenit să dezvolte o rețea de comunicare, ce va spori cunoștințele specialiștilor în domeniu și va avea drept obiectiv planificarea cheltuielilor pentru investiții în activități de atenuare și adaptare la schimbările climatice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram