O femeie vrea să deschidă o brutărie artizanală la Chișinău: „Aroma pâinii coapte să nu se sfârșească!

De 12 ani, Natalia Matiescu este pasionată de frământarea, ornarea şi coacerea pâinii artizanale. Iuței, Negriței, Sărăței, Mărărei, Chimenței, Crocănței, Colotăcei, Znaki, Crăpăcioasa, Kita, Germană, Pumpernickel, Geamănă, Zengaliskii, Borodinskii  sunt micile ei cărți de vizită. Recent, Natalia a decis să transforme această mare pasiune a ei în ceva mai mare, iar pentru asta are nevoie de susținerea celor care s-au săturat de pâinea de la magazin.

„Îmi doresc un spațiu propriu de gastronomie artizanală unde aroma pâinii proaspăt coapte să nu se sfârșească. Mă puteți ajuta să plămădim această brutărie împreună!”, spune Natalia.

Atelier de coacere a pâinii susținut de Natalia, organizat pentru copii

Așadar, Natalia Matiescu a lansat astăzi o campanie de crowdfunding pentru a colecta fondurile de care are nevoie pentru a deschide o brutărie. Suma de care are nevoie ajunge la 14 mii de dolari americani. „Familia mea a făcut primul pas – a cumpărat o încăpere situată pe strada Dâmbului 24 din Chișinău. Este o clădire goală, la moment. Am nevoie de acești bani pentru a face reparație, pentru a echipa cu tehnica și sculele necesare noua brutărie. Intenționez să procur un cuptor de capacitate mare”, explică antreprenoarea în devenire.

Natalia a declarat, în cadrul unui interviu pentru portalul Odoraș.md, că în procesul de deschidere a brutăriei o sperie unele cerințe și taxele echivalente cu cele la c are sunt supuși producătorii industriali. „Un artizan de obicei nu dispune de bani mari, este mulțumit cu puțin, are măiestria de a manufactura ceva ce-i aduce multă împlinire de altă natură lui și celor ce cumpără, este preocupat să-și perfecționeze manufactura și asta este ceea ce-l face să se trezească dimineață pentru a munci, nu atât pentru sine, cât pentru aproapele său, nu atât pentru trup, cât pentru suflet, așa încât spre seară să fie împăcat cu sine și cu lumea din jur”, a mai spus femeia.

Cei interesați de proiect pot afla mai multe pe pagina campaniei de crowdfunding lansată astăzi.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.