România urmează să adopte moneda europeană ca valută națională. Când urmează să se întâmple aceasta

Euro-currency-bigstock-900×470

Ministrul Finanţelor al României, Eugen Teodorovici, a anunţat că România va adopta moneda euro în 2024 şi că un calendar oficial, care conţine toate etapele, va fi prezentat în luna decembrie, scrie adevarul.ro, care citează Mediafax.

„În 2024. Aşa este calendarul oficial”, a spus Eugen Teodorovici, în cadrul unor declaraţii de presă.

La începutul lunii martie, liderul PSD Liviu Dragnea spunea la Congresul PSD că s-a decis ca România să adopte moneda unică europeană începând cu 2024, partidul adoptând Convenţia naţională pentru adoptarea euro până în 2024scrie adevarul.ro.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a atras recent atenţia asupra faptului că România mai îndeplineşte doar una dintre cele cinci condiţii de aderare la zona euro, cea privind datoria publică, ce se menţine încă la nivelul de 35% din PIB, dar deficitul bugetar creşte şi inflaţia la fel.

„Pentru a deveni stat membru al zonei euro trebuie îndeplinite cinci condiţii. Prima este condiţia datoriei publice, sub 60% din PIB. În România datoria este în creştere, acest guvern ne îndatorează, dar încă suntem sub această limită. Este singura condiţie pe care o îndeplinim. În urmă cu doi ani de zile îndeplineam şi cea de-a doua condiţie, şi anume criteriul inflaţiei. Când PSD a venit la guvernare, inflaţia în România era 0%. În urmă cu un an de zile era 0,6%, acum este peste 5%. Deci, nu mai îndeplinim criteriul inflaţiei. Suntem statul membru al UE cu cea mai mare rată a inflaţiei”, a spus Mureşan.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente