PLDM acuză actuala guvernare de blocarea activității opoziției

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Liberal Democrat din Moldova acuză guvernarea de blocarea activității opoziției. Într-o conferință de presă la IPN, liderul PLDM, Tudor Deliu, a declarat că majoritatea parlamentară apelează la diverse șiretlicuri pentru a evita includerea pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului a proiectelor care vin din partea liberal-democraților. Totodată, deputaților PLDM le este îngrădit accesul la tribuna legislativului și nu le este permisă expunerea pe anumite subiecte legate de implementarea Acordului de Asociere.

Tudor Deliu califică acțiunile actualei guvernări drept o încercare de anihilare a opoziției. În ultimii ani, guvernarea nu a permis includerea pe ordinea de zi a mai multor proiecte venite din partea Partidului Liberal Democrat. Ultimul exemplu a fost proiectul ce viza modificarea articolului 13 din Constituție, pentru introducerea sintagmei „limba română”. Referindu-se la proiectele propuse de PLDM și ignorate de majoritatea parlamentară, Tudor Deliu a menționat Legea Magnițchi, legea ce se referă la drepturile speciale ale alegătorilor din diaspora, legea privind candidații independenți în circumscripții și votul în două tururi. Ignorate au fost și inițiativele privind ordinile de restricție în cazuri de violență în familie și proiectul privind declararea datei de 27 martie – Ziua unirii Basarabiei cu România.

Potrivit lui Tudor Deliu, actualul sistem de vot mixt conține mai multe prevederi care îngrădesc dreptul la vot al cetățenilor din diasporă. „Cetățenii de peste hotare sunt discriminați pentru că nu vor putea să fie reprezentați în Parlament. Legea prevede că pentru fiecare 50-60 de mii de locuitori se formează o circumscripție. Astăzi peste hotare oficial sunt peste 800 de mii de cetățeni și acestora li s-au alocat doar trei circumscripții. PLDM a încercat să propună modificări la actualul Cod Electoral, care să permită formarea mai multor circumscripții, în funcție de numărul prezenței la ultimele alegeri prezidențiale.

Deputatul Iurie Țap susține că în Parlament are loc o limitare a drepturilor opoziției. „Timp de trei ani, în șase sesiuni parlamentare, Guvernul nu a prezentat niciodată raportul cu privire la activitatea sa. De asemenea, în ultimii doi ani, Procuratura Generală nu a prezentat raportul său de activitate”, a subliniat Iurie Țap. În opinia deputatului liberal-democrat, astăzi democrația din Moldova este una viciată, chiar Parlamentul fiind instituția care încalcă legile. De asemenea, acesta consideră că în ultimii ani în Republica Moldova are loc o campanie de manipulare a opiniei publice în masă.

Ion Terguță, vicepreședinte, a menționat că actualul sistem electoral este unul care pune în pericol democrația. „Respingând proiectele de legi referitoare la amendarea Codului Electoral ale PLDM, actuala guvernare nu face decât să vicieze din start viitoarele alegeri parlamentare și rezultatele acestora”. Vicepreședintele PLDM mai spune că diasporei trebuie să i se ofere cel puțin 18 circumscripții. Câr privește anularea rezultatelor alegerilor locale noi din Chișinău, Ion Terguță spune că acest lucru a fost făcut în mod intenționat ca să-i facă pe cetățeni să aibă repulsie față de alegeri și să nu participe la votare. Acesta a îndemnat cetățenii să participe la vot, afirmând că boicotarea alegerilor îi avantajează pe democrați.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...