15:41:15 25.04.2024
Stiri

Nicolae Negru comentează neînțelegerile dintre partidele de opoziție de dreapta în perspectiva alegerilor parlamentare: „În unele circumscripții, acțiunile coordonatoare trebuie să includă și PD”

Politică 02.11.2018 15:30 Vizualizări3013 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru comentează neînțelegerile dintre partidele de opoziție de dreapta în perspectiva alegerilor parlamentare: „În unele circumscripții, acțiunile coordonatoare trebuie să includă și PD”


Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, consideră că Maia Sandu și Andrei Năstase ar proceda, formal, corect atunci când nu acceptă Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în viitorul bloc electoral, dar spune că lucrurile s-ar putea schimba, dacă cele trei formațiuni se vor uni. În același timp, editorialistul nostru crede că și Mihai Ghimpu ar avea dreptate când le propune PAS, PPDA și PLDM să-și unească eforturile cu PL în circumscripții. Mai mult, analistul crede că în unele circumscripții, unde candidații socialiștilor pornesc cu prima șansă, ar trebui de colaborat și cu PD.

Citește și: PLDM este ținut la DISTANȚĂ de PAS și PPDA, iar liderul formațiunii recunoaște că neacceptarea în blocul comun „poate fi numită și ȚEAPĂ”

„Formal, Maia Sandu și Andrei Năstase procedează corect, pentru că „brandurile” PLDM și PL nu le vor aduce multe voturi și ar putea să-i îndepărteze pe unii alegători. Cele câteva procente pe care ar putea să le obțină împreună PLDM și PL, conform sondajelor de azi, se vor repartiza egal între formațiunile care vor trece pragul de 6%. Prin urmare, le va reveni și PAS cu PPDA câte ceva. Sondajele de mâine, după constituirea blocului, ar putea arăta altceva”, spune Nicolae Negru.

Citește și: Ghimpu, NERVOS pe „filtrul Maiei Sandu”: „Prin această STRUNGĂ să-i treacă pe ai ei”

Nicolae Negru rămâne, totuși, la părerea că, separat, PAS și PPDA ar aduna mai multe voturi, decât în bloc: „Astfel, unii alegători (în cazul constituirii blocului dintre cele două partide n.r.) ar putea să migreze către alte partide și PL s-ar putea afla printre ele”.

În opinia lui Nicolae Negru, dacă e să privim lucrurile în esență, situația PL și PLDM e diferită, radical diferită.

„În 2016, acceptând să participe la guvernare cu PD, PL a procedat corect. Astfel s-au evitat alegerile anticipate și victoria socialiștilor, care ar fi fost dezastruoasă pe plan simbolic cel puțin. Dar simbolurile contează în politică, uneori mai mult decât faptele propriu-zise. Ghimpu nu a trădat atunci pe nimeni, decât pe Filat și pe… Țopi, care așteptau și așteaptă cu sufletul la gură înlăturarea lui Plahotniuc de la putere. Ei pot fi, omenește, înțeleși, dar demonizarea lui Ghimpu de către Jurnal TV și liderii Platformei „DA” a fost nedreaptă, a fost un act de răzbunare perfidă, ticăloasă, ghidat din umbră de nașul lui Năstase.

Însă lupta politica rareori e dreaptă, și Ghimpu nu este ușă de biserică în acest sens. Posibil, el evita momentul anului 2016, dacă anterior se alia cu PLDM, nu cu PD împotriva PLDM. Nu declara Ghimpu, după demisia lui Valeriu Streleț, că funcția de prim-ministru îi aparține PD-ului, care „achiziționase” niște deputați, în timp ce numărul deputaților PLDM s-a redus? De ce nu l-a deranjat modul cum s-a mărit fracțiunea PD, decât după ce a pătimit și PL?”, se întreabă editorialistul nostru.

Citește și: Liberalul Ghimpu, DESFIINȚAT de Năstase, pe care l-a invitat la dialog: „Oamenii îl URĂSC mai mult decât pe Roșca”

Chiar și așa, spune Negru, Mihai Ghimpu are dreptate când cheamă partidele de dreapta la dialog și le propune selectarea candidaților în circumscripțiile uninominale. „Partidele proeuropene și unioniste trebuie să-și coordoneze acțiunile. Ba mai mult, în unele circumscripții uninominale, unde socialiștii pornesc cu prima șansă, acțiunile coordonatoare trebuie să includă și PD”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md