01:54:25 29.03.2024
Stiri

Uniunea Europeană a deschis un Centru de Instruiri Medicale la Tiraspol

Social 02.11.2018 15:39 Vizualizări1187 Autor: Ziarul National
Uniunea Europeană a deschis un Centru de Instruiri Medicale la Tiraspol   PNUD Moldova


Medicii pediatri și obstetricieni din stânga Nistrului își vor perfecționa abilitățile profesionale prin exerciții de simulări pe manechine medicale, în cadrul unui Centru de Instruiri Medicale, deschis în incinta Centrului Mamei și Copilului din Tiraspol.

Centrul a fost înființat datorită sprijinului financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), proiectul fiind implementat de Programul „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de UE și realizat de PNUD.

La centru, pe manechini, medicii își vor perfecționa tehnicile de monitorizarea copilului în timpul travaliului, de naștere asistată, resuscitare a nou-născuților, stabilizare a stării acestora pentru transportarea sigură și alte situații. Instruirile vizează, de asemenea, coerența acțiunilor echipei de medici și crearea unui algoritm de acordare a ajutorului medical. O atenție deosebită se va acorda și tehnicilor de pregătirepsiho-emoțională a femeilor înainte de naștere.



Centrul a fost creat în echipă de către medicii de pe ambele maluri ale Nistrului. Responsabil de formarea specialiștilor din Tiraspol este Victor Petrov, șeful laboratorului științific de obstetrică din cadrul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău. Și studenții de la Medicină vor putea beneficia de instruirile de aici.

„Cursurile de instruire care se vor desfășura la acest centru vor permite medicilor, în special, pediatrilor și ginecologilor obstetricieni, să dobândească noi cunoștințe și să-și îmbunătățească în mod constant abilitățile profesionale, astfel încât serviciile medicale pe care le oferă să respecte standardele internaționale", a subliniat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

„Împreună cu partenerii noștri, în trecut am renovat și am furnizat echipament în maternitățile din stânga Nistrului. Astăzi, odată cu lansarea acestui centru, lansăm un curs de formare pentru o echipă de medici locali, care vor instrui, la rândul lor, specialiștii din toate maternitățile din stânga Nistrului”, a adăugat Caroline Tissot, directoarea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

„Medicina se dezvoltă continuu. Doctorii trebuie să-și mențină și să își îmbunătățească în permanență abilitățile profesionale. Vom ajunge să minimizăm numărul situațiilor de risc pentru mame și făt", a declarat Natalia Slepuha, medic-șef al Centrului mamei și Copilului din Tiraspol.

În 2017, în stânga Nistrului s-au născut 4 572 de copii.

Cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, al Organizației Națiunilor Unite și al Uniunii Europene, în stânga Nistrului a fost efectuată regionalizarea asistenței perinatale. Din anul 2013, lucrătorii medicali au fost instruiți, iar maternitățile din Tiraspol, Bender, Rîbnița, Slobozia și Grigoriopol au fost renovate și dotate cu echipament. Elveția este în prezent unul dintre cei mai mari donatori din sectorul sănătății din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md