Principală  —  IMPORTANTE   —   Câți bani sunt cheltuiți anual…

Câți bani sunt cheltuiți anual pentru întreținerea vilei prezidențiale de la Condrița

În cadrul unui exercițiu de monitorizare a accesului la informații, Centrul de Politici și Reforme (CPR) a solicitat Președinției, pe data de 2 august, informații despre întreținerea reședinței de la Condrița. Președinția a declarat că este în imposibilitate de a oferi astfel de detalii, făcând trimitere la faptul că reședința se află la evidența Cancelariei de Stat.

CPR precizează că a redirecționat solicitarea la Cancelaria de Stat, solicitând informații atât despre costurile de întreținere a reședinței, cât și cheltuielile care au fost operate pentru reparația reședinței, cum a fost selectată compania care a prestat serviciile și din ce fonduri s-au efectuat lucrările de reparație.

Direcția comunicarare și protocol a Guvernului a remis în răspuns doar informațiile despre întreținerea reședinței. În legătură cu cheltuielile pentru reparații, CPR a fost direcționat la Președinție, unde din nou s-a refuzat prezentarea unui răspuns.

Anual contribuabilul achită aproximativ 2,5 milioane lei doar pentru întreținerea casei de vacanță a președintelui. Care a fost suma totală a investițiilor în renovarea întregii structuri rezidențiale, dar mai ales, cine a achitat nota de plată și cu ce scop, nu se comunică.

„Atunci când se ascund sumele cheltuite pentru reședința de la Condrița, se conturează suspiciuni grave de integritate sau chiar corupție. Funcția de Președinte a țării presupune exercitarea rolului de garant al Constituției. Este inadmisibil acest efort continuu din partea Președinției și a Cancelariei de Stat de a ascunde informații de interes public și, dincolo de asta, lipsa de reacție din partea autorităților competente”, precizează CPR.

În 2017 Ziarul de Gardă scria că, oficial, Direcţia Generală pentru Administrarea Clădirilor Guvernului a organizat un concurs de oferte, alocând 197 de mii de lei (sumă fără TVA) pentru reparaţia podelelor casei de odihnă din Condriţa. Neoficial, în vilă au avut loc lucrări de renovare mult mai costisitoare, despre care autorităţile strâng din umeri atunci când sunt întrebate.